Economic

thumbs

Euforia de pe bursele externe, determinata de noi stimuli fiscali din SUA, ajunge si la Bucuresti: plus 1,5% pentru BET si lichiditate peste media anului

11.08.2020, 18:25 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Bursele mondiale au urcat marti la maximul ultimelor cinci luni si jumatate, antrenate de noul pachet de stimulente fiscale anuntate de administratia americana si de reducerea tensiunilor dintre China si SUA, in contextul in care oficialii americani si chinezi vor discuta sambata despre primele sase luni ale primei faze din acordul comercial, potrivit datelor agregate de ZF.

Un ordin al presedintelui Donald Trump restabileste o serie de ajutoare de somaj imbunatatite si suspenda impozitele pe salarii, ceea ce a determinat un entuziasm al investitorilor si a dus pietele bursiere la noi maxime.

Astfel, indicele american S&P inregistra marti la ora redactarii acestei stiri o crestere de 0,35%, in timp ce indicele Dow Jones urca cu 1,25%, acestia ajungand la valorile din luna februarie a acestui an.

Un raliu mai puternic a fost inregistrat insa de indicii europeni, dintre care unii au crescut cu mai mult de 2%, unele dintre cele mai bune dinamici fiind inregistrate de companiile auto pe fondul cresterii vanzarilor de masini din China.

Astfel, indicele londonez FTSE 100 inregistra marti la ora 17.55 (ora Romaniei) o apreciere de 1,3%, indicele german DAX avea plus 1,7%, indicele francez CAC 40 inregistra un plus de 2,15%, indicele italian FTSE MIB si indicele spaniol IBEX 35 figurau cu un plus de peste 2,6%, in timp ce indicele pan european Stoxx 600 crestea cu 1,4%.

Optimismul de pe pietele externe a influentat si Bursa de la Bucuresti, in contextul in care indicele principal BET a inchis sedinta de tranzactionare de marti in crestere cu 1,46%, la 8.745,68 de puncte, respectiv la o distanta de 12,3% fata de valoarea de la inceputul anului. Dinamica indicelui a fost determinat in principal de avansul actiunilor OMV Petrom (plus 3,3%), TeraPlast Bistrita (plus 3,13%) si MedLife (plus 3,04%).

Tranzactiile cu actiuni pe segmentul principal al BVB au fost de 63 de milioane de lei, in crestere cu 2 milioane de lei fata de media zilnica a acestui an. Cele mai tranzactionate actiuni au fost Banca Transilvania (16,7 mil. lei), BRD SocGen (7,8 mil. lei) si Fondul Proprietatea (7,1 mil. lei).

Din randul companiilor din prima liga bursiera, doar Purcari a inchis sesiunea in scadere (minus 3,5%), Electrica si Alro Slatina au ramas la acelasi pret cu cel din sedinta precedenta, in timp ce restul au inregistrat cresteri.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare