Economic

thumbs

"Revolutie digitala" in administratia din Romania: Institutiile vor identifica cetatenii prin apeluri video de la distanta

28.10.2020, 20:00 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR) a publicat proiectul de Hotarare de Guvern privind procedura de identificare a persoanelor la distanta utilizand mijloace video, se arata in proiectul de HG, adoptat de guvernul Romaniei, ce va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii. Proiectul se afla in dezbatere publica pentru urmatoarele zece zile.

"Pentru verificarea identitatii persoanei la distanta prin mijloace video se utilizeaza atat documentele de identitate, a caror imagine este capturata prin mijlocul video cat si date sau informatii obtinute din surse credibile si independente, pe baza de acorduri, parteneriate incheiate intre institutii si furnizori de servicii de identificare, spre exemplu: bazele de date ale Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor, Inspectoratului General pentru Imigrari sau ale oricaror autoritati publice, baze de date private care contin informatii de la autoritati publice, rapoarte de audit, documente fiscale, extrase de cont."

Procesul de identificare de la distanta isi propune sa contribuie la cresterea economica, prin reducerea cheltuielilor si economiile de timp ale companiilor private si institutiilor publice, siguranta sanitara, prin faptul ca pastreaza distantarea sociala in procesul de identificare a persoanei si la cresterea utilizarii serviciilor online si a serviciilor de incredere - simplificarea procesului de autentificare, fara a mai fi nevoie de deplasarea persoanei la ghiseu in vederea identificarii fizice, va fi un stimulent pentru accelerarea procesului de digitalizare in administratia publica si in mediul privat, potrivit informatiilor publicate pe pagina de Facebook a ADR.

Potrivit HG, procesul de identificare la distanta poate fi realizat doar de personal cu pregatire specifica, iar identificarea trebuie efectuata intr-o locatie cu acces restrictionat, care sa asigure securitatea si integritatea informatiilor colectate, arata sursa citata.

"Persoanele care au atributii si responsabilitati in procesul de identificare la distanta utilizand mijloace video vor avea o pregatire periodica in domeniul fraudei si contrafacerii de documente de identificare, spalarii banilor si finantarii terorismului." De asemenea, atributiile si responsabilitatiile personalului care realizeaza identificare la distanta utilizand mijloace video trebuie sa fie specificate in fisa postului.

De asemenea, persoanele ce trebuie sa fie identificate trebuie sa isi dea acordul pentru ca procesul de identificare sa poata continua, precum si acordul cu privire la realizarea de fotografii si sau captura de imagini.

Iar inainte de utilizarea unei proceduri de identificare la distanta prin mijloace video, furnizorul de servicii de identificare va trebui sa realizeze o analiza de risc care sa acopere riscurile legate de prezentarea documentelor de identitate falsificate, a canalelor de comunicare, precum si riscurile privind conservarea incorecta a probelor.

"Furnizorii de servicii de identificare prin mijloace video au obligatia de a implementa masuri de securitate informatica, de a monitoriza continuu si de a evalua anual riscurile operationale generate de utilizarea sistemelor informatice prin intermediul carora se realizeaza identificarea persoanei la distanta."

De asemenea, inregistrarile audio-video si documentele in format electronic, aferente procesului de identificare prin mijloace video, vor fi arhivate conform legislatiei nationale privind arhivarea electronica.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare