Cultura si divertisment

thumbs

Creierul asimileaza informatiile mult mai rapid cand invatam ce ne place

29.10.2020, 14:54 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cui nu-i place sa se uite la un peisaj frumos? Sau la un apus? Studiile iti spun ca aprecierea frumusetii inhiba comportamentul motor si favorizeaza invatarea. Adica? Nu vrei sa faci, vrei sa inveti. Deci, daca un peisaj te lasa masca, acum stii de ce. In plus, emotiile pe care le simti cand te uiti la ceva placut estetic, joaca un rol crucial in modul in care dobandesti cunostinte noi si in care te adaptezi la mediul inconjurator.

Iata ce spune Luiza, studenta :"Am observat ca retin mult mai bine si mult mai repede. Am observat ca nu trebuie sa depun la fel de mult efort ca sa retin informatie, comparativ cu subiecte care nu ma intereseaza. Cand deschid caietul si incerc sa invat pentru un subiect care nu e la fel de interesant, incerc sa fac informatia sa iasa in evidenta. Incerc sa sublinez anumite informatii, folosesc creioane colorate.Am observat ca atunci cand iau notite, sunt aranjate si usor de citit MUSCA si pagina arata frumos, imi este mult mai usor sa retin informatia".

Diana Miron, psihoterapuet, a declarat:"Ceva placut este o sursa de dopamina. Dopamina are si rolul de a provoca placere, de a regla starea de spirit. Are rol si in abilitatea de a invata. Are rolul de a consolida un comportament care a fost asociat in trecut cu o experienta pozitiva.Este stiut faptul ca se memoreaza mult mai usor ceva care este despre un subiect care-mi place, care ma intereseaza. Atunci cand vad ceva frumos, cand imi place ceva, se produce dopamina, si dopamina ne face pe noi in clipa aceea sa ne focusam, sa ne concentram.Nu doar ea"

Stii momentul acela cand ai tinut mult timp dieta si te recompensezi cu o ciocolata? Acelasi efect de recompensa il are asupra creierului si aprecierea estetica. Asta faciliteaza procesele de invatare. Dar cum gasesti frumosul in tot ce faci?

"A plasa o actiune intr- un context mai larg ce pleaca de la o cauza si duce la un efect da un sens lucrului pe care il fac. 1Eu trebuie sa infiletez un surub si atat si nu inteleg de ce o fac si la ce va ajuta si la ce imi serveste mie si nu ma plasez intr-un context mai larg, o sa fiu toata viata nefericit, pentru ca, ghici ce, trebuie sa infiletez un surub in fiecare zi timp de 8 ore, deci practic, includerea mea intr-un scop mai mare decat scopul momentului, acela de a infileta surubul", a spus Diana Miron.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare