Externe

thumbs

Surse. Armata israeliana a primit ordin sa se pregateasca de un posibil atac al SUA asupra Iranului

25.11.2020, 19:08 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Armata israeliana a primit ordine in ultimele saptamani sa se pregateasca pentru posibilitatea unui atac al Statelor Unite asupra Iranului la finalul mandatului presedintelui american in functie, Donald Trump, afirma oficiali israelieni de rang inalt citati de site-ul de stiri Axios.com.
Guvernul Benjamin Netanyahu a transmis armatei israeliene sa fie pregatita pentru un astfel de scenariu nu pe baza unor informatii specifice ca Donald Trump va ordona un atac asupra Iranului, ci pentru ca expertii israelieni anticipeaza o "perioada foarte sensibila" inainte de inceperea mandatului presedintelui Joseph Biden, pe 20 ianuarie 2021.
Armata israeliana se pregateste de posibile riposte ale Iranului in mod direct sau prin intermediari din Siria, Liban si Fasia Gaza.
Ministrul israelian al Apararii, Benjamin Gantz, a discutat de doua ori in ultimele doua saptamani cu secretarul interimar al Apararii din SUA, Christopher Miller, despre cooperarea militara si despre Iran si Siria.
Duminica, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, si Yossi Cohen, directorul serviciului israelian de informatii Mossad, s-au deplasat in secret in Arabia Saudita, unde s-au intalnit cu printul mostenitor saudit, Mohammed bin Salman, si cu secretarul de Stat american in exercitiu, Mike Pompeo. Vizita se inscrie in eforturile Administratiei Donald Trump de normalizare a relatiilor dintre Arabia Saudita si Israel.
Administratia de la Teheran a amenintat, saptamana trecuta, ca va riposta la un eventual atac al Statelor Unite, pe fondul informatiilor ca presedintele in functie, Donald Trump, ar vrea sa lanseze o operatiune pentru distrugerea instalatiilor nucleare iraniene. "Orice actiune impotriva natiunii iraniene ar atrage cu siguranta o reactie devastatoare", a declarat Ali Rabiei, purtatorul de cuvant al Administratiei de la Teheran.
Potrivit unor surse citate de cotidianul The New York Times, presedintele in functie al Statelor Unite, Donald Trump, a evocat ideea unui atac asupra instalatiilor nucleare iraniene, in contextul unor nereguli semnalate de Agentia Internationala pentru Energie Atomica. Consilierii lui Donald Trump l-au oprit sa lanseze o actiune militara, argumentand ca un astfel de atac ar risca sa genereze un conflict de amploare in ultimele saptamani ale mandatului actualului presedinte al SUA.
Recent, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a cerut clarificari din partea Iranului privind activitati suspecte intr-un complex nuclear. Potrivit unui raport de evaluare, Agentia Internationala pentru Energie Atomica considera "neverosimile din punct de vedere tehnic" informatiile furnizate de Teheran despre activitatile intr-un complex nuclear. Administratia de la Teheran continua sa acumuleze stocuri de uraniu purificat, cantitatea depasind de 12 ori limita autorizata prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Iranul a intensificat activitatile de stocare a uraniului ca reactie la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.
Presedintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat ca victoria lui Joseph Biden in scrutinul prezidential ofera Statelor Unite posibilitatea de remediere a "erorilor din trecut". "Obiectivul nostru este sa reducem presiunile sanctiunilor care afecteaza poporul nostru. De fiecare data cand avem ocazia, actionam in mod responsabil", a argumentat Hassan Rohani. In cazul anularii sanctiunilor americane, Iranul intentioneaza sa revina la respectarea totala a angajamentelor internationale.
Ambasadorul Israelului in Statele Unite, Ron Dermer, a indemnat viitoarea Administratie Joseph Biden sa nu revina in Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. In cadrul unei intalniri cu ambasadorii Emiratelor Arabe Unite si Bahrainului, Ron Dermer a indemnat viitoarea Administratie de la Washington sa analizeze atent realitatea din Orientul Mijlociu si sa caute modalitati de imbunatatire a relatiilor dintre Israel si tarile arabe, nu sa revina la Acordul nuclear cu Iranul. "Consultati-va cu aliatii din regiune. Discutati cu noi pentru a obtine o pozitie comuna asupra abordarii fata de Iran. Nu doar asupra problemei nucleare, ci si asupra agresiunilor iraniene din regiune. Statele Unite vor avea o pozitie mai buna in raport cu Iranul", a declarat ambasadorul Israelului, Ron Dermer.
Presedintele Donald Trump a anuntat in 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian si reimpunerea de sanctiuni. Franta, Marea Britanie, China, Rusia si Germania mentin Acordul atomic cu Iranul. Joseph Biden, presedintele-ales al SUA, considera ca retragerea din Acordul nuclear cu Iranul a fost o greseala, semnaland ca vrea revenirea in acest tratat.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare