Politic-Social

thumbs

Anunt MApN: De Sf. Andrei va avea loc ceremonia de resfintire a Crucii de pe platoul Caraiman

25.11.2020, 19:56 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

MApN anunta ca luni, de sarbatoarea Sfantului Andrei, ocrotitorul Romaniei, incepand cu ora 12,00, va avea loc ceremonialul militar si religios de resfintire a Crucii comemorative a Eroilor romani din Primul Razboi Mondial pe platoul din apropierea Varfului Caraiman din Bucegi.

"In contextul manifestarilor organizate cu prilejul sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, in data de 30 noiembrie, incepand cu ora 12.00 - Ziua Sfantului Andrei, ocrotitorul Romaniei, Ministerul Apararii Nationale organizeaza ceremonialul militar si religios de Resfintire a Crucii comemorative a Eroilor romani din Primul Razboi Mondial pe platoul din apropierea Varfului Caraiman din Muntii Bucegi", anunta MApN.

Potrivit sursei citate, ceremonia este organizata cu ocazia finalizarii, cu opt luni inainte de termenul prevazut in graficul de lucrari contractat, a lucrarilor de restaurare si reabilitare a monumentului istoric.

La activitate, care va fi organizata cu respectarea masurilor de prevenire a raspandirii noului coronavirus, vor participa militari din toate unitatile de vanatori de munte ale Armatei Romaniei, care vor purta steagurile de identificare ale acestora.

Lucrarile de reabilitare a ,,Crucii comemorative a Eroilor romani din Primul Razboi Mondial", monument istoric situat in Muntii Bucegi, la altitudinea de 2.291 de metri, in apropiere de Varful Caraiman, au fost contractate de Ministerul Aparari Nationale, in calitate de administrator legal al monumentului.

Lucrarile executate au constat in sablarea tronsoanelor metalice, a soclului si platformei de acces la monument si acoperirea anticoroziva a intreagii structuri metalice. De asemenea, au fost finalizate amenajarile interioare, au fost montate lampile electrice si instalatiile interioare de iluminat si a fost realizata instalatia de ventilatie in subsol.

In seara zilei de 14 septembrie 2020, de sarbatoarea Sfintei Cruci, luminile au fost aprinse pentru prima data pe Cruce dupa inceperea lucrarilor de restaurare. A fost, de asemenea, amenajat un spatiu tehnic in care au fost amplasate bazine de colectare a apei de ploaie si un generator ce va permite mentinerea unei temperaturi constante in cele doua camere unde au fost amenajate sali de expozitii.

MApN precizeaza ca valoarea proiectului a fost de 19.159.031, 29 lei, dintre care 15.946.043,78 lei reprezinta finantare din fonduri europene, iar 3.212.987,51 este valoarea cofinantarii proprii pentru cheltuieli eligibile si neeligibile.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare