Externe

thumbs

Brexit. UE aminteste Marii Britanii ca partenerii nu au aceleasi drepturi ca statele membre

25.11.2020, 21:25 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a anuntat, miercuri, ca Uniunea Europeana este pregatita pentru scenariul incheierii fara niciun acord a tranzitiei post-Brexit, atentionand Marea Britanie ca, indiferent de rezultatele negocierilor, partenerii nu au drepturi egale cu statele UE.
"Suntem in zile decisive pentru negocierile cu Marea Britanie. Nu va pot spune astazi daca la final va exista un acord", a declarat Ursula von der Leyen in Parlamentul European, conform stenogramei discursului, postata pe site-ul Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen a explicat ca s-au inregistrat progrese in negocieri, in principal in cooperarea judiciara si intre autoritati, in domeniul securitatii sociale si transporturilor. Dar raman disensiuni semnificative in privinta standardelor egale, normelor de guvernare si cotelor de pescuit.
"Urmatoarele zile vor fi decisive. Uniunea Europeana este bine pregatita pentru scenariul lipsei unui acord post-Brexit, dar sigur ca preferam un acord. Am incredere totala in abilitatile negociatorului-sef al UE, Michel Barnier. Dar un lucru este clar: indiferent de rezultat, trebuie sa fie si va fi o diferenta clara intre a fi membru cu drepturi depline al Uniunii Europene si a fi doar un partener valoros", a sublinat Ursula von der Leyen.
Incheierea fara niciun acord a tranzitiei post-Brexit ar avea un impact negativ pe termen lung asupra economiei Marii Britanii, efectele fiind mult mai grave decat cele ale crizei pandemiei, a avertizat luni Andrew Bailey, guvernatorul Bancii Angliei. "Cred ca efectele pe termen lung ar fi mai ample decat efectele pe termen lung ale crizei Covid-19. Va dura foarte mult ca partea reala a economiei sa se adapteze unor modificari ale actualei deschideri si schimbarii profilului relatiilor comerciale", a declarat Andrew Bailey.
Guvernul Boris Johnson poarta negocieri cu Uniunea Europeana pentru configurarea relatiilor post-Brexit, in contextul in care perioada de tranzitie expira pe 1 ianuarie 2021.
"Timpul este scurt. Sunt in continuare divergente majore, dar depunem eforturi pentru un acord", a declarat luni Michel Barnier, negociatorul Uniunii Europene.
Reprezentantul Frantei in Comisia Europeana, Thierry Breton, comisar pentru Piata Interna, a avertizat recent ca nu va exista niciun acord post-Brexit daca Marea Britanie nu accepta standardele UE. "Eu inteleg foarte bine ca prietenii nostri britanici vor sa beneficieze de pe urma pietei comunitare. Daca britanicii accepta aceste reguli, vor fi bineveniti. Daca nu le accepta, nu va fi niciun acord", a atras atentia Thierry Breton.
Premierul britanic, Boris Johnson, a admis, marti, ca este incerta eventualitatea unui acord cu Uniunea Europeana privind relatiile post-Brexit, insa a sustinut ca Marea Britanie oricum va prospera.
Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeana pe 1 februarie. In perioada de tranzitie post-Brexit, care dureaza pana pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua sa aplice reglementarile Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson spera ca va finaliza pana pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relatii bilaterale. Liderii UE i-au transmis in mod repetat ca timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra ca va trebui sa respecte standardele sociale, de munca si de protectie a mediului pentru a obtine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana. Downing Street vrea conditii similare cu cele acordate de Uniunea Europeana Canadei, Coreei de Sud si Japoniei, dar oficiali UE au atras atentia ca situatia este diferita la nivelul standardelor, in contextul proximitatii geografice dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat ca Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru scenariul incheierii fara niciun acord a tranzitiei post-Brexit.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare