Cultura si divertisment

thumbs

Oamenii de stiinta studiaza posibilitatea de a transforma plantele in "vaccinuri comestibile", pe baza de ARN mesager

20.09.2021, 00:00 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Proiectul de cercetare are trei obiective: sa demonstreze ca ADN-ul care contine vaccinuri ARNm poate fi integrat cu succes in celulele vegetale; sa demonstreze ca plantele pot reproduce suficient ARNm pentru a inlocui metodele actuale de vaccinare; si pentru a determina doza corecta, potrivit ctvnews .

"In mod ideal, o singura planta ar produce suficient ARNm pentru a vaccina o singura persoana", a declarat Juan Pablo Giraldo, cercetator principal si profesor asociat la Departamentul de Botanica si Stiinte ale Plantelor al UCR, intr-un comunicat de presa.

"Testam aceasta abordare cu spanac si salata verde si avem obiective pe termen lung ca oamenii sa le cultive in propriile lor gradini", a adaugat el. "Fermierii ar putea creste in cele din urma campuri intregi cu acestea".

Cheia introducerii vaccinurilor ARNm in plante sunt cloroplastele, potrivit Giraldo, care sunt organele mici din celulele vegetale, responsabile de fotosinteza.

"Sunt fabrici mici, alimentate cu energie solara, care produc zahar si alte molecule ce permit cresterea plantei", a spus Giraldo. "Sunt, de asemenea, o sursa neexploatata pentru fabricarea moleculelor dorite".

Studiile anterioare realizate de Giraldo au aratat ca aceste cloroplaste pot crea gene care nu fac parte in mod natural din planta. Acest lucru a fost realizat prin trimiterea materialului genetic strain intr-o carcasa de protectie in celulele plantei.

Cercetari similare asupra unui "vaccin comestibil" anti-COVID-19 sunt in desfasurare.

O echipa de oameni de stiinta condusa de Allyson MacLean, profesor asistent in cadrul Departamentului de Biologie al Universitatii din Ottawa, lucreaza de mai bine de un an la un mijloc alternativ de imunizare impotriva virusului.

Metoda lor implica expresia antigenelor virale la plantele comestibile, inclusiv salata si spanac, pe care oamenii le-ar manca apoi. Testarea vaccinului a inceput deja ca parteneriat cu Spitalul Ottawa.

Tehnologia utilizata in unele vaccinuri conventionale COVID-19 functioneaza prin utilizarea ARNm pentru a oferi celulelor umane instructiuni genetice pentru fabricarea anticorpilor impotriva bolilor specifice.

Una dintre provocarile vaccinurilor pe baza de ARNm este necesitatea de a fi pastrate la temperaturi scazute pentru a mentine stabilitatea in timpul transportului si depozitarii.

Daca proiectul de cercetare UCR are succes, nu numai ca ar putea face posibila aparitia "vaccinului comestibil" pe baza de ARNm, ci si crearea unui vaccin ARNm capabil sa fie stocat la temperatura camerei.

"Sunt foarte incantat de toate aceste cercetari", a spus Giraldo. "Cred ca ar putea avea un impact urias asupra vietii oamenilor".

Proiectul de cercetare este sustinut de o subventie de 500.000 de dolari de la Fundatia Nationala pentru Stiinte din SUA.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare