Politic-Social

Ce probleme esentiale ale Romaniei a discutat presedintele Iohannis cu ambasadorii din UE?

Ce probleme esentiale ale Romaniei a discutat presedintele Iohannis cu ambasadorii din UE?

08.12.2021, 16:30 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a avut miercuri, o intrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditati la Bucuresti, cu prilejul incheierii in scurt timp a Presedintiei slovene a Consiliului UE, anunta Administratia Prezidentiala.

Potrivit comunicatului de presa, Presedintele Romaniei a adresat felicitari Presedintiei slovene a Consiliului UE pentru eforturile intreprinse in avansarea agendei europene, intr-o perioada marcata de multe provocari la nivelul Uniunii. Presedintele Klaus Iohannis a adresat, de asemenea, succes viitoarei Presedintii franceze a Consiliului.

"In cadrul reuniunii, au fost abordate, in principal, temele care se vor afla pe agenda viitorului Consiliu European din 16 decembrie 2021, precum pandemia de COVID-19, preturile la energie, situatia tensionata de la granita Uniunii Europene. De asemenea, Presedintele Klaus Iohannis a prezentat prioritatile si asteptarile Romaniei de la Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles, la data de 15 decembrie 2021. Referitor la pandemia de COVID-19, Presedintele Romaniei a exprimat aprecierea pentru eforturile Comisiei Europene, precum si pentru eforturile facute de Presedintia slovena a Consiliului UE, in ceea ce priveste coordonarea la nivel european. Totodata, Presedintele Klaus Iohannis s-a referit la cele mai recente evolutii marcate de aparitia unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2, subliniind, in acest context, importanta mentinerii unitatii statelor membre, a coordonarii stranse si a dialogului constant intre tarile UE, astfel incat sa nu fie afectata libera circulatie sau Piata Interna a Uniunii", potrivit Administratiei Prezidentiale.

Confrm sursei citate, presedintele Romaniei a evidentiat necesitatea continuarii campaniei de vaccinare, prin cresterea gradului de constientizare cu privire la beneficiile vaccinarii si prin combaterea dezinformarii.

"In ceea ce priveste subiectul cresterii preturilor la energie, Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca acesta ramane unul de actualitate si va fi din nou abordat la urmatoarea reuniune a Consiliului European. Situatia este preocupanta, iar consecintele socio-economice sunt evidente si afecteaza semnificativ nu numai consumatorii vulnerabili, dar si competitivitatea la nivel national si la nivelul Uniunii. In acest sens, Presedintele Romaniei a reamintit ca este nevoie de solutii pe termen scurt si mediu, capabile sa previna eventuale perturbari in aprovizionarea cu energie si care sa diminueze efectul cresterii preturilor la energie asupra consumatorilor. De asemenea, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat rolul energiei nucleare si al gazului natural, ambele importante pentru tara noastra, ca optiuni pentru o tranzitie energetica accesibila. In context, Presedintele Romaniei a evocat angajamentul si implicarea tarii noastre in efortul comun privind schimbarile climatice, prin utilizarea instrumentelor si resurselor financiare avute la dispozitie", transmite Presedintia.

Seful statului a condamnat instrumentalizarea de catre regimul din Belarus a migratiei, situatie care afecteaza mai multe state membre UE.

"Totodata, Presedintele Romaniei a reiterat solidaritatea deplina a tarii noastre cu statele membre afectate direct si a evidentiat importanta unui raspuns unitar la aceste amenintari. Presedintele Klaus Iohannis a mentionat ca situatia de securitate de la granita cu Ucraina ramane preocupanta si ca trebuie continuate eforturile pentru dezescaladarea situatiei, dar si pentru consolidarea apararii colective in cadrul NATO. Cu referire la Summitul Parteneriatului Estic de saptamana viitoare, Presedintele Romaniei a evidentiat ca este necesar sa fie agreata o viziune strategica pe termen lung, care sa fie axata pe solidaritate in fata provocarilor comune, pe proiecte concrete si pe sprijinirea eforturilor pentru realizarea reformelor in acele state partenere angajate deplin in integrarea europeana. In acest context, Presedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul puternic al Romaniei pentru parcursul european al Republicii Moldova", se arata in finalul comunicatului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare