Cultura si divertisment

A fost descoperita prima planta carnivora care prinde prada mare sub pamant VIDEO

A fost descoperita prima planta carnivora care prinde prada mare sub pamant VIDEO

02.07.2022, 17:53 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Specia de planta de tip ulcior descoperita recent a fost dezgropata in provincia indoneziana Kalimantan de Nord, pe insula Borneo. La fel ca alte plante cu ulcior, Nepenthes pudica are frunze modificate, cunoscute sub numele de capcane cu gropi sau ulcioare, in care prada cade inainte de a fi consumata. O specie este atat de mare incat poate prinde sobolani.

Nicio alta specie de planta cu ulcior cunoscuta de stiinta nu-si prinde prada sub pamant.

Planta formeaza lastari subterani, care au frunze mici, albe, fara clorofila, au spus cercetatorii. Ulcioarele sunt mult mai mari decat frunzele si au o culoare rosiatica.

"Aceasta specie isi plaseaza ulcioarele cu o lungime de pana la 11 cm sub pamant, unde sunt formate in cavitati sau direct in sol si prind in capcana animalele care traiesc sub pamant, de obicei furnici, acarieni si gandaci", a declarat autorul principal al studiului, Martin Dancak de la Universitatea Palacky din Olomouc, Republica Ceha, intr-un comunicat de presa, citat de CNN.

Se cunosc doar alte trei grupuri de plante carnivore care capteaza prada subterana, dar toate folosesc mecanisme de captare foarte diferite si, spre deosebire de Nepenthes pudica, pot prinde doar organisme minuscule, au precizat cercetatorii.

"In mod interesant, am gasit numeroase organisme care traiesc in interiorul ulcioarelor, inclusiv larve de tantari, nematode si o specie de vierme, care a fost, de asemenea, descrisa ca fiind o specie noua", a declarat Vaclav Cermak de la Universitatea Mendel din Brno, Republica Ceha, care a facut, de asemenea, parte din echipa de cercetare.

Norocul a jucat un rol in descoperirea sa. Oamenii de stiinta au observat, pe muntele pe care il explorau, plante care semanau foarte mult cu Nepenthes, dar care nu produceau ulcioare. O prima cautare a aratat un ulcior deformat care iesea din sol.

"La inceput, am crezut ca era un ulcior ingropat din greseala si ca conditiile locale de mediu au cauzat lipsa altor ulciori", a declarat Lubos Majesky de la Universitatea Palacky din Olomouc, care a facut parte din echipa de cercetare.

"Cu toate acestea, pe masura ce am continuat sa gasim alte plante fara ulcior de-a lungul ascensiunii spre varf, ne-am intrebat daca o specie de planta de ulcior ar fi putut evolua spre pierderea carnivoriei, asa cum se observa la alte plante carnivore".

Dar apoi, cand facea fotografii, Majesky a spus ca a smuls o perna de muschi de la baza unui copac; dezvaluind o gramada de ulcioare cu o nuanta bogata de maro.

Aceasta descoperire este importanta pentru conservarea naturii in Borneo indonezian, care este un punct fierbinte al biodiversitatii.

"Speram ca descoperirea acestei plante carnivore unice ar putea ajuta la protejarea padurilor tropicale din Borneo, in special la prevenirea sau cel putin la incetinirea transformarii padurilor virgine in plantatii de palmieri de ulei", a declarat Wewin Tjiasmanto de la grupul indonezian de conservare Yayasan Konservasi Biota Lahan Basah din Surabaya, care a ajutat la descoperirea noii specii.

Cercetarea a fost publicata in revista PhytoKeys.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare