Externe

Fostul director Coinbase: "In viitor, noi tari ar putea fi infiintate pe internet. Liderii politici...

Fostul director Coinbase: "In viitor, noi tari ar putea fi infiintate pe internet. Liderii politici de azi au esuat, iar guvernele nu se pot adapta la noua realitate tehnologica"

05.07.2022, 22:00 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In The Network State, o noua carte plina de viata a lui Balaji Srinivasan, fostul director de tehnologie al Coinbase, ridica o intrebare amagitoare: cum poti crea o tara pe internet?

Lansata provocator pe 4 iulie, cartea prezinta viziunea lui Srinivasan pentru un nou model de stat digital, condus si gestionat prin cloud.

Un stat de retea, asa cum il descrie el, este practic un grup de oameni care se reunesc pe internet si decid ca vor infiinta o tara. Cu o retea sociala care sa-i conecteze, un lider care sa-i uneasca si o criptomoneda care sa le protejeze activele, Srinivasan spune ca intr-o noua tara se pot naste noi legi si servicii sociale.

Un stat de retea este o tara care " poate porni de la computerul tau".

"Intr-o lume in care miliardarii pot conduce companii mai mari decat tari", se intreaba Srinivasan," ar putea un astfel de stat sa obtina recunoasterea de la Natiunile Unite?"

Ca toate viziunile utopice, si aceasta poate sa se transforme intr-un cosmar distopic, prin a adauga un sistem de supraveghere, stagnarea economica, polarizarea politica si conflictul dintre marile puteri.

"Tocmai cand avem nevoie de lideri care sa ne rezolve problemele", sustine Balaji, "acestia esueaza, iar motivul nu este doar coruptia sau incompetenta - motivul este tehnologic. Guvernul central pur si simplu nu mai este capabil sa ne raspunda nevoilor, deoarece lumea pentru care a fost conceputa s-a schimbat", transmite pentru The Guardian .

"Internetul, de exemplu, a facut natiunea mai putin importanta, asa ca granitele nationale par din ce in ce mai arbitrare. Si criptomonedele precum bitcoin au dovedit ca daca destui oameni cred in valoarea unei idei, poti crea ceva in valoare de trilioane de dolari. Foarte putine institutii vor supravietui internetului", a spus Srinivasan recent, intr-o prelegere care descrie cartea.

"Deci solutia", sustine el," este construirea unei institutii pe baza ei. Iata cum ar functiona: o persoana de pe Twitter decide sa infiinteze o tara, astfel incat sa transmita ideea prietenilor ei si sa inceapa sa adune recruti. Ei au creat o declaratie de viziune si o lista de valori (o noua constitutie sau un nou set de legi) si, in curand, destui oameni incep sa se alature si sa le impartaseasca prietenilor. Incepe ca o retea de socializare".

Creand fonduri comune si imprumutandu-si abilitatile, comunitatea incepe sa dezvolte servicii sociale si sa dezvolte propria sa mini-cultura, oferind asistenta medicala, asigurari, pasapoarte si petreceri cu droguri, dar ar fi ceva asemanator cu un hibrid dintre Twitter si Discord.

Locuitorii noilor state s-ar putea conecta, si-ar putea impartasi ideile si ar putea vota. Si cu o moneda precum bitcoin, ei ar putea sa-si controleze propria aprovizionare monetara si sa-si protejeze fondurile de invazia guvernamentala. Mai intai ar cumpara mici loturi de teren, ca o casa nationala din Soho, si in cele din urma, ar incepe sa migreze in orase alese, probabil catre jurisdictii simpatice precum Miami, care, spune Srinivasan.

Pentru ca acest lucru sa se intample, nu trebuie purtate razboaie si nu trebuie incalcate legi. Cu lideri care sa-si deschida calea si sa negocieze pe scena internationala, aceste noi state vor obtine incet, dar sigur, drepturi si recunoastere, rupandu-se in cele din urma de tarile lor de origine o data pentru totdeauna. Cand va functiona, scrie Srinivasan, "va deveni in cele din urma un sablon... versiunea moderna a aristocratiei naturale a lui Jefferson".

In primul rand, a fost Brexit; apoi alte miscari precum Wexit; acum, cativa ani mai tarziu, exista o noua viziune romantica despre evadarea tehnicienilor-adica "Texit".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare