Externe

Rusia scoate puscariasii la lupta in Ucraina. Libertate oferita la schimb cu riscul de a muri

Rusia scoate puscariasii la lupta in Ucraina. Libertate oferita la schimb cu riscul de a muri

10.08.2022, 17:33 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

De-a lungul unei investigatii care a durat o luna, CNN a vorbit cu detinutii prinsi in cea mai noua schema de recrutare a Rusiei, impreuna cu rudele si prietenii lor. Activistii cred ca sute de persoane au fost abordate in zeci de inchisori din Rusia - de la criminali la traficanti de droguri. Unii au fost luati chiar din inchisoarea in care este detinut un american incarcerat in Rusia, Paul Whelan. Fratele sau, David, a declarat in iulie ca a auzit ca zece voluntari au parasit IK17 din Mordovia pentru frontul din Ucraina

Zeci de mesaje intre rude, analizate de CNN, detaliaza recompensele tentante oferite pentru a lupta in Ucraina, unde riscul este ridicat. Cele mai recente evaluari occidentale sugereaza ca pana la 75.000 de soldati rusi au fost ucisi sau raniti de la inceputul invaziei (o afirmatie negata de Kremlin).

Un prizonier a vorbit cu CNN din celula sa. Incarcerat de mai multi ani pentru infractiuni legate de droguri, acesta a vorbit sub rezerva anonimatului, folosind un smartphone de contrabanda - destul de comun in sistemul penitenciar rusesc - pentru a descrie conditiile oferite.

"Ei vor accepta criminali, dar nu violatori, pedofili, extremisti sau teroristi", a spus el. "Se ofera amnistie sau o gratiere in sase luni. Cineva vorbeste de 100.000 de ruble pe luna, altul de 200.000. Totul este diferit". El a spus ca oferta a fost facuta atunci cand barbati neidentificati, despre care se crede ca fac parte din firma unui contractor militar privat, au venit la inchisoare in prima jumatate a lunii iulie, si ca acceptarea in program va duce la doua saptamani de pregatire in regiunea Rostov, in sudul Rusiei. Desi avea doi ani de serviciu in armata, el a spus ca recrutorii nu pareau sa insiste asupra experientei militare.

"In cazul meu, daca este real, atunci sunt de acord", a spus detinutul. "Poate face o diferenta reala pentru mine: sa fiu incarcerat timp de aproape un deceniu sau sa ies in sase luni daca sunt norocos. Dar asta daca esti norocos. Vreau doar sa ma intorc acasa la copii cat mai curand posibil. Daca aceasta optiune este posibila, atunci de ce nu?".

Detinutul a declarat ca 50 de detinuti au fost deja selectati pentru recrutare si plasati in carantina in inchisoare, dar a auzit ca 400 au aplicat. Activistii pentru drepturile omului care lucreaza in sistemul penitenciar rusesc au declarat ca, de la inceputul lunii iulie, au fost inundati de rapoarte din intreaga Rusie de la rude ingrijorate, preocupate de soarta detinutilor lor.

Optiunile de forta de munca ale Moscovei s-au diminuat de-a lungul a peste cinci luni de invazie istovitoare. Presedintele rus Vladimir Putin a declarat initial ca niciun recrut nu a fost trimis la razboi, inainte ca ministerul sau al apararii sa recunoasca faptul ca a retras o parte dintre ei de pe linia frontului dupa desfasurarea lor, aparent din greseala. Kremlinul a declarat ca nu va avea loc o mobilizare generala in Rusia, temandu-se probabil ca aceasta politica s-ar dovedi nepopulara.

Recrutarea in inchisori se face, potrivit activistilor si prizonierilor, sub auspiciile contractorului militar privat Wagner, care nu se supune interdictiei armatei ruse de a angaja condamnati. Prizonierii nu au aratat nicio copie a contractelor rudelor lor sau altor persoane, astfel incat termenii exacti sau angajatorul raman neclari. Wagner - care lucreaza la nivel global si este condus de Evgheni Prigozhin, un om cunoscut drept bucatarul lui Putin - este cel mai raspandit contractor militar rus. Prigozhin neaga legaturile cu Wagner.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare