Politic-Social

Cifre ingrijoratoare. Opt din zece elevi au asistat ca martori la situatii de bullying in scoala in...

Cifre ingrijoratoare. Opt din zece elevi au asistat ca martori la situatii de bullying in scoala in care invata

16.08.2022, 15:12 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Amenintarea cu violenta fizica, umilirea, raspandirea de zvonuri cu caracter denigrator, excluderea din grup sunt situatii cu care copiii se confrunta frecvent in scolile din Romania. Datele centralizate de Salvati Copiii Romania in urma consultarii online a copiilor (iunie 2022) arata ca 82% dintre elevi au asistat in calitate de martori la situatii de bullying in scoala in care invata, 73% in clasa in care invata, iar in grupul de prieteni 45%.

Anul acesta, Tabara Sanatatii va primi 100 de copii si tineri din intreaga tara, pentru a invata cum sa isi gestioneze anxietatea sau alte emotii puternice si cum pot avea relatii mai bune cu cei din jurul lor. Ajunsa la cea de-a patra editie, Tabara Sanatatii, parte din proiectul Alegeri Sanatoase derulat de Salvati Copiii cu sprijinul Kaufland Romania, are loc in perioada 16 - 19 august, la Poiana Brasov. Pe parcursul a patru zile, prin intermediul atelierelor si activitatilor outdoor, participantii vor explora tema: "eu in armonie cu mine, cu ceilalti si cu natura".

Gabriela Alexandrescu, presedintele Salvati Copiii Romania, atrage atentia asupra importantei politicilor publice care sa vizeze sanatatea emotionala a copiilor.

"Ultimii ani au fragilizat sanatatea psiho-emotionala a copiilor, iar copiii traiesc emotii puternice, pe care nu stiu sa si le gestioneze si atunci apar manifestari ca anxietatea, depresia, furia si chiar bullying-ul, la scoala. Este important sa recunoastem semnele, sa vorbim cu copiii si sa desfasuram activitati care sa ii reinvete sa fie impreuna, sa se joace si sa construiasca relatii sociale pozitive", spune Alexandrescu.

Un copil din trei s-a confruntat cu stari de anxietate si a avut nevoie de consiliere si suport psiho-emotional, procentul crescand la peste 50% in cazul adolescentilor, mergand pana la consecinte extrem de grave, si anume tentative de suicid.

In doar 8,1% dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizatiei in primul an de pandemie, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opozitionism, ADHD/ADD, tulburari de vorbire, intelect liminar sau tulburari de neurodezvoltare), arata datele unei anchete realizate de Salvati Copiii Romania in luna iunie. De asemenea, cercetarile recente realizate de Save the Children la nivel international evidentiaza faptul ca unul din patru copii se confrunta cu anxietatea. De la debutul pandemiei, aproximativ 65% dintre copii au sentimente de neputinta, de singuratate si de frica de izolare de cei dragi. In anul marcat de restrictiile sociale impuse de pandemie, printre care inchiderea scolilor si trecerea la educatia online, centrele de consiliere ale Organizatiei Salvati Copiii au preluat copii si adolescenti care au dezvoltat diferite tulburari emotionale, in proportie majoritara dezvoltate pe fondul contextului psiho-social. Astfel, cele mai frecvente diagnostice in cazul prescolarilor au fost reprezentate de anxietate si anxietatea scolara (dificultatile de readaptare scolara). Diminuarea concentrarii la orele online, precum si scaderea abilitatilor si a interactiunilor sociale au condus la multiplicarea episoadelor de furie si irascibilitate. Imposibilitatea de a face activitati in aer liber si de a iesi in afara casei a intensificat comportamentele de tip anxios.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare