Cultura si divertisment

Nasa pregateste o racheta uriasa pentru zborul inaugural pe Luna. Cand este programata decolarea

Nasa pregateste o racheta uriasa pentru zborul inaugural pe Luna. Cand este programata decolarea

17.08.2022, 10:50 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

SLS-ul de aproape 100 de metri inaltime se deplaseaza pe un imens tractor pana la platforma.
Acesta a inceput sa se deplaseze din cladirea de asamblare de la Kennedy marti seara tarziu, dar cu o viteza de croaziera de putin peste 1 km/h, ar putea dura intre 8 si 10 ore pentru a parcurge cei 6,7 km.
Acesta este un moment cheie pentru Nasa, care va sarbatori in decembrie aniversarea a jumatate de secol de la Apollo 17, ultima aterizare umana pe Luna.
Agentia a promis sa revina cu noul sau program Artemis, folosind o tehnologie adecvata erei moderne.
Nasa considera ca o intoarcere pe Luna este o modalitate de a se pregati pentru a merge pe Marte cu astronauti candva in anii 2030 sau imediat dupa aceea.
SLS va avea cu 15% mai multa forta de impingere de pe platforma decat rachetele Saturn V ale lui Apollo. Aceasta putere suplimentara va permite vehiculului nu numai sa trimita astronauti mult dincolo de Pamant, ci, in plus, atat de multe echipamente si incarcaturi incat aceste echipaje ar putea sta departe pentru perioade lungi de timp.
Capsula echipajului reprezinta, de asemenea, un pas inainte in ceea ce priveste capacitatile. Denumita Orion, aceasta este mult mai spatioasa, fiind cu un metru mai larga, la 5 m, decat modulele de comanda istorice din anii 1960 si 1970.
"Pentru toti cei care privesc spre Luna, visand la ziua in care omenirea se va intoarce pe suprafata lunara - oameni buni, suntem aici! Ne intoarcem. Iar aceasta calatorie, calatoria noastra, incepe cu Artemis 1", a declarat Bill Nelson, administratorul Nasa. "Prima lansare cu echipaj, Artemis 2, va avea loc peste doi ani, in 2024. Speram ca prima aterizare, Artemis 3, va fi in 2025", a declarat el pentru BBC .
Nasa a promis ca aceasta a treia misiune va fi martora primei femei care isi va pune ghetele pe suprafata Lunii.
Odata ce SLS va ajunge la rampa de lansare, inginerii vor avea la dispozitie putin peste o saptamana si jumatate pentru a pregati vehiculul pentru zbor.
Exista trei posibile oportunitati de lansare
Daca problemele tehnice sau vremea nefavorabila impiedica racheta sa paraseasca Pamantul la aceasta data, o noua incercare poate fi facuta vineri, 2 septembrie, si, in caz contrar, luni, 6 septembrie.
Scopul misiunii este de a trimite Orion sa faca o bucla in jurul partii din spate a Lunii, inainte de a o aduce acasa pentru o aterizare in Oceanul Pacific, in largul Californiei.
Un obiectiv major al luptei de testare este de a verifica daca scutul termic al capsulei poate supravietui caldurii de reintrare in atmosfera terestra.
Un partener cheie in viitoarea misiune este Europa. Aceasta furnizeaza modulul de propulsie care se afla in spatele lui Orion, impingandu-l prin spatiu.
"Mai mult de 10 tari din Europa au lucrat la aceasta contributie a Agentiei Spatiale Europene. Este un moment extrem de important pentru noi", a explicat Sian Cleaver de la producatorul aerospatial Airbus. "Modulul european de servicii nu este doar o sarcina utila, nu este doar un echipament - este un element cu adevarat critic, deoarece Orion nu poate ajunge pe Luna fara noi".
In timp ce Nasa dezvolta SLS, antreprenorul american de rachete Elon Musk pregateste un vehicul si mai mare la centrul sau de cercetare si dezvoltare din Texas.
El isi numeste racheta sa gigantica Starship, iar aceasta va juca un rol in viitoarele misiuni Artemis, facand legatura cu Orion pentru a-i duce pe astronauti pana la suprafata Lunii.
Ca si SLS, Starship nu a avut inca un zbor inaugural. Spre deosebire de SLS, Starship a fost proiectata pentru a fi complet reutilizabila si, prin urmare, ar trebui sa fie mult mai ieftina la operare.
O evaluare recenta a Biroului Inspectorului General, care auditeaza programele Nasa, a constatat ca primele patru misiuni SLS ar costa fiecare peste 4 miliarde de dolari pentru a fi executate - o suma de bani care a fost descrisa ca fiind "nesustenabila".
Agentia a declarat ca modificarile aduse modului in care contracteaza industria vor reduce semnificativ costurile de productie viitoare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare