Politic-Social

Ministerul Sanatatii raspunde USR si lamureste colaborarea cu OMS pentru implementarea PNRR

Ministerul Sanatatii raspunde USR si lamureste colaborarea cu OMS pentru implementarea PNRR

17.08.2022, 15:48 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"In cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (Componentele C12 - Sanatate si C7.I3 - Digitalizare), aprobat prin Decizia de punere in aplicare a Consiliului Uniunii Europene din 3 noiembrie 2021, coordonatorii de reforme si investitii sunt responsabili de indeplinirea tintelor si jaloanelor aferente, fiind recomandata utilizarea asistentei tehnice furnizate de organizatii si institutii internationale, respectiv Organizatia Mondiala a Sanatatii, Banca Europeana pentru Investitii si Banca Mondiala. Conform anexelor de cost aprobate in cadrul PNRR, pentru componenta de asistenta tehnica s-a prevazut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste resurse financiare fac parte din categoria "granturi nerambursabile", acordate Romaniei de Uniunea Europeana", transmite Ministerul Sanatatii.

Astfel, sustine sursa citata, in perioada decembrie 2021 - februarie 2022, Ministerul Sanatatii a efectuat consultari cu organizatiile si institutiile internationale incluse in PNRR, respectiv Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Investitii si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). OMS si-a asumat integral furnizarea de asistenta tehnica pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 si Componentei 7. I3 din cadrul PNRR.

"In urma acestor consultari, in vederea indeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sanatate publica, Ministerul Sanatatii a inaintat Guvernului Romaniei Memorandumul privind Aprobarea negocierii si semnarii contractului pentru asistenta tehnica dintre Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care a fost aprobat in data de 24 mai 2022. In baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sanatatii a purtat negocieri cu reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bugetul alocat asistentei tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 si C7.I3 - Digitalizare fiind in cuantum de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentand 42% din bugetul total disponibil pentru asistenta tehnica. De asemenea, mentionam ca, in vederea indeplinirii tuturor jaloanelor specifice investitiilor in infrastructura de sanatate (ex: Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitalicesti - ANDIS), Ministerul Sanatatii va purta negocieri suplimentare cu organizatiile internationale de profil (Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii). Pentru coordonarea investitiilor in infrastructura de sanatate, Ministerul Sanatatii utilizeaza in prezent asistenta tehnica internationala oferita de Banca Europeana de Investitii prin intermediul acordului BEI-PASSA", adauga MS.

Precizarea vine in contextul in care USR l-a acuzat pe Alexandru Rafila ca a dat "pe sest" 21 de milioane de euro la OMS pentru consultanta.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare