Externe

Uraganul Ian, apropiat de categoria 5, se apropie de Florida

Uraganul Ian, apropiat de categoria 5, se apropie de Florida

28.09.2022, 21:43 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

La ora 11.00 ET, Ian se afla la aproximativ 80 km sud-vest de Punta Gorda, Florida, cu vanturi de 250 km pe ora, a anuntat Centrul National al Uraganelor din SUA.

Viteza vantului este apropiata de categoria 5, care este cea mai severa clasificare a furtunilor.

Uraganul ar urma sa ajunga in Florida in jurul orei 14.00 in comitatul Charlotte, la aproximativ 160 de kilometri sud de Tampa si la nord de Fort Myers. Regiunea are kilometri intregi de plaje cu nisip fin, zeci de hoteluri si numeroase parcuri de case mobile, preferate atat de pensionari, cat si de turisti.

In Venice, un oras de coasta cu aproape 24.000 de locuitori, aflat la jumatatea distantei dintre Tampa si Fort Myers, ploaia si vantul erau deja intense inainte de pranz. Multe strazi au fost inundate, iar vijelia constanta a indoit palmieri in unghiuri de 45 de grade si a facut praf panouri publicitare si indicatoare rutiere.

Peste 200.000 de locuinte si intreprinderi au ramas miercuri la amiaza fara curent electric in Florida, a declarat guvernatorul Ron DeSantis, adaugand ca acest numar reprezinta "o picatura fata de ceea ce se va intampla in urmatoarele 24-48 de ore".

La inceputul acestei saptamani, autoritatile au cerut evacuarea a peste 2,5 milioane de locuitori.

Hotelurile de pe autostrada interstatala 75, care strabate coasta de vest a Floridei, erau pline de oameni care cautau adapost. Aceasta zona este presarata cu parcuri de case mobile, pe care majoritatea rezidentilor le-au abandonat, refugiindu-se in scolile locale si in alte facilitati folosite ca adaposturi de urgenta. De asemenea, numeroasele centre de asistenta medicala din zona au fost in mare parte evacuate.

In timpul noptii si pana miercuri dimineata, uraganul Ian a lovit lantul insular Florida Keys pana la tarmurile sudice ale coastei, cu ploi torentiale si rafale de vant de 40 de mile pe ora, a raportat NWS.

Marti, furtuna a lovit Cuba, lasand fara curent electric 11 milioane de persoane si devastand capatul vestic al insulei cu vanturi violente si inundatii. La inceputul zilei de miercuri, furnizorul de electricitate de stat a declarat ca a inceput sa restabileasca alimentarea cu energie electrica in partea de est a insulei.

#BREAKING : Sanibel Island is now in the eyewall of Hurricane #Ian .

I have not heard from a source that decided to stick it out in a bit. Praying they are alright. Phone service could be down. pic.twitter.com/3cvng54E9d

- Moshe Schwartz (@YWNReporter) September 28, 2022

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare