Politic-Social

Pandemia de COVID a schimbat personalitatea oamenilor, sugereaza un studiu

Pandemia de COVID a schimbat personalitatea oamenilor, sugereaza un studiu

28.09.2022, 22:09 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Pana acum, psihologii nu au reusit sa gaseasca o legatura intre evenimentele stresante colective, precum cutremurele sau uraganele, si schimbarea personalitatii. Cu toate acestea, ceva legat de pierderile suferite sau pur si simplu de lunga izolare sociala pare sa fi avut un impact, noteaza The Guardian.

"Adultii mai tineri au devenit mai morocanosi si mai predispusi la stres, mai putin cooperanti si mai putin increzatori", potrivit autorilor studiului, condusi de profesoara Angelina Sutin de la Florida State University College of Medicine.

Cercetatorii au evaluat personalitatea a 7.109 de persoane inscrise in studiul online Understanding America Study. Evaluarea s-a facut in diferite momente, inainte si in timpul pandemiei. Participantii au participat la cate un test de personalitate utilizat pe scara larga care masoara cinci trasaturi - neuroticism, extraversiune, deschidere, agreabilitate si constiinciozitate.

Participantii, cu varste cuprinse intre 18 si 109 ani, au participat la teste inainte de pandemie, la inceputul si mai tarziu in timpul pandemiei, cu o medie de trei teste per participant.

In timpul primei faze a pandemiei (din martie pana in decembrie 2020), personalitatea a fost relativ stabila, cu un mic declin al neuroticismului in comparatie cu perioada pre-pandemica, in conditiile in care COVID chiar "oferea un motiv" pentru sentimentele de anxietate, iar oamenii nu dadeau vina pe propria dispozitie.

Declinul neuroticismului a disparut pana in a doua jumatate a pandemiei (2021-2022) si a fost inlocuit de scaderi ale extraversiunii, deschiderii, agreabilitatii si constiinciozitatii in comparatie cu personalitatea de dinainte de pandemie. Adultii tineri au prezentat cele mai mari schimbari, in timp ce grupul de adulti mai in varsta nu a avut schimbari semnificative in trasaturi.

Potrivit autorilor, personalitatea tinde sa fie mai maleabila la adultii mai tineri si este posibil ca pandemia sa fi avut, de asemenea, un impact mai puternic asupra acestui grup de varsta.

"Desi pandemia a fost stresanta pentru toata lumea, ea a perturbat sarcinile adultilor tineri, cum ar fi scoala si tranzitia catre munca, precum si faptul de a fi sociabil si de a dezvolta relatii", a declarat Sutin: "Este o speculatie, deoarece nu am masurat motivele acestei schimbari, dar este posibil ca aceasta perturbare sa fi avut un impact mai mare asupra adultilor mai tineri, deoarece aceste sarcini sunt foarte importante pentru acest grup de varsta".

Cercetatorii vor continua sa monitorizeze grupurile pentru a vedea daca schimbarile de personalitate sunt temporare sau durabile.

Descoperirile sunt publicate in revista "Plos One".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare