Externe

Un dezastru climatic de proportii. Estimare: Fisurile din gazoductele Nord Stream sunt si cea mai...

Un dezastru climatic de proportii. Estimare: Fisurile din gazoductele Nord Stream sunt si cea mai mare scurgere de gaz cu efect de sera inregistrata vreodata in lume

29.09.2022, 02:41 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Scurgerile conductelor Nord Stream, care au pompat volume uriase de metan in Marea Baltica si in atmosfera, ar putea degaja de cinci ori mai mult gaz cu efect de sera fata de dezastrul de la Aliso Canyon, cea mai mare eliberare terestra de metan cunoscuta. De asemenea, este echivalentul unei treimi din totalul emisiilor anuale de gaze cu efect de sera ale Danemarcei, a avertizat miercuri un oficial danez.

"Oricine a ordonat acest lucru ar trebui sa fie urmarit penal pentru crime de razboi si sa mearga la inchisoare", a declarat Rob Jackson, un climatolog de la Universitatea Stanford. Doi oameni de stiinta au analizat pentru Associated Press estimarile oficiale ale celui mai pesimist scenariu furnizate de guvernul danez - 778 de milioane de metri cubi de gaz -. Ei au calculat ca ar fi echivalentul a aproximativ jumatate de milion de tone de metan. Dezastrul de la Aliso Canyon a eliberat 90-100.000 de tone metrice.

Andrew Baxter, un inginer chimist care a lucrat in trecut in industria petroliera si a gazelor offshore, iar in prezent lucreaza la grupul de mediu EDF, a considerat ca estimarea daneza este probabil prea mare. El avea o estimare mai conservatoare. Dar era totusi mai mult decat dublu fata de dezastrul de la Aliso Canyon.

"Este catastrofal pentru clima", a spus el

Se suspecteaza ca sabotajul a fost cauza scurgerilor. Unii oficiali europeni si experti in energie au declarat ca Rusia este probabil vinovata, deoarece beneficiaza direct de preturile mai mari la energie. Dar altii au avertizat ca nu trebuie sa arate cu degetul pana cand anchetatorii nu vor putea determina ce s-a intamplat.

Metanul vazut bolborosind la suprafata apei a fost un indiciu al unui "flux ascendent puternic", potrivit lui Paul Balcombe, membru al facultatii de inginerie din cadrul departamentului de inginerie chimica de la Imperial College din Londra.

Pierderea de presiune in conducta a insemnat probabil ca o cantitate mare de gaz a fost deja pierduta, a spus el. Impactul scurgerii de gaz este inca in curs de definire, a spus Balcombe, dar este probabil sa fie semnificativ.

Metanul este un contribuitor major la schimbarile climatice, fiind responsabil pentru o parte semnificativa a perturbarilor climatice cu care oamenii se confrunta deja. Acest lucru se datoreaza faptului ca este de 82,5 ori mai puternic decat dioxidul de carbon in ceea ce priveste absorbtia caldurii solare si incalzirea Pamantului.

Bottzauw, a declarat intr-o conferinta de presa ca agentia se asteapta ca gazul sa iasa din conductele care merg din Rusia in Germania pana duminica.

"Credem ca jumatate din gaz a iesit pana acum din una dintre cele doua conducte", a spus Bottzauw. "Vorbim despre o scurgere uriasa de cateva milioane de metri cubi de gaz".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare