Politic-Social

Declaratie comuna a coordonatorilor speciali pentru problematica Holocaustului. Condamna ferm...

Declaratie comuna a coordonatorilor speciali pentru problematica Holocaustului. Condamna ferm actiunile Rusiei

29.09.2022, 19:21 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Textul declaratiei a fost realizat si agreat de trimisii speciali pentru problematica Holocaustului sau functii echivalente din Canada, Croatia, R. Ceha, Grecia, Olanda, Romania, Marea Britanie, SUA.

"Nu trebuie sa uitam niciodata oribilele crime impotriva umanitatii care au avut loc acum 81 de ani, cand circa 34.000 evrei au fost ucisi de nazisti si de complicii lor la Babyn Yar. Timp de 45 de ani dupa sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, Uniunea Sovietica a cenzurat documentatia despre Holocaust, inclusiv cercetarile si documentatia din arhive ce vizeaza masacrul evreilor de la Babyn Yar. Nu putem permite ca memoria acelor victime si a celor care au fost ucisi in perioada Holocaustului, sa fie dezonorate, sterse sau instrumentalizate cinic pentru a atinge obiective politice. In acest context, este ingrozitor ca Vladimir Putin incearca sa isi justifice razboiul sau neprovocat impotriva Ucrainei prin distorsionarea si revizuirea istoriei Holocaustului. A spune ca Ucraina democratica de astazi trebuie sa fie de-nazificata este o insulta catre toti cei care au suferit sub regimul nazist din Ucraina si de peste tot. O astfel de distorsionare erodeaza intelegerea despre Holocaust, afecteaza memoria Holocaustului si submineaza eforturile contemporane globale de prevenire a atrocitatilor in masa in asa fel incat sa nu mai aiba loc vreodata un alt Holocaust", potrivit declaratiei.

Ei afirma ca "intelegerea istoriei care a dus la atrocitatile din trecut ne poate ajuta sa identificam si, speram, sa prevenim astfel de abominatii in viitor".

"Urmare celui de-al doilea Razboi Mondial, a fost adoptata cea de-a patra Conventie de la Geneva pentru a proteja civilii in situatii de conflict armat. Transferul ilegal sau deportarea persoanelor protejate de aceasta Conventie constituie o incalcare grava a acesteia si o crima de razboi. Astazi, estimari ce provin dintr-o varietate de surse indica faptul ca autoritatile ruse si cele prin care acestea actioneaza au detinut, interogat si, potrivit raportarilor, au torturat sute de mii de civili ucraineni. Multi din acesti cetateni ucraineni, inclusiv mii de copii, au fost relocati fortat sau deportati fortat din propriile case in zone din Ucraine ce sunt temporar controlate de Rusia, cel mai adesea in locatii aflate mult in interiorul Rusiei. Deportarea fortata este unul dintre rezultatele asa-numite operatii de filtrare organizata de Kremlin si menita sa elimine rezistenta, sa identifice indivizii din Rusia care nu sunt suficient de cooperanti si sa nege statalitatea si identitatea distincta a Ucrainei. Autoritatile ruse au negat astfel de evenimente in ciuda dovezilor substantiale, provenite din multe surse. Sustinem toate eforturile de pastrare a dovezilor atrocitatilor, inclusiv cele realizate de Curtea Penala Internationala, ONU, misiunile de experti din cadrul Mecanismului Moscova al OSCE si altele. Istoria arata ca raspunderea este imperativa. Populatia din Ucraina are nevoie de justitie si merita justitie. Statele noastre sunt angajate ideii de a-o face raspunzatori pe faptuitorii crimelor de razboi si ai altor atrocitati pentru actiunile lor incalificabile", se mentioneaza in finalul scrisorii.

Documentul este semnat de Irwin Cotler, trimis special pentru conservarea memoriei Holocaustului si combaterea antisemitismului (Canada), Sara Lustig, consilier special al Primului ministru pentru chestiuni de Holocaust (Croatia), Robert Rehak, ambasador si trimis special pentru Holocaust, dialog interreligios si libertate de religie (R. Ceha), Robert Klinke, reprezentant special pentru relatiile cu comunitatea evreiasca, antisemitism, afaceri internationale roma si sinti si memoria Holocaustului (Germania), Dimitris Yannakakis, ambasador, trimis special al Ministerului de Afaceri Externe al Greciei pentru combaterea antisemitismului si promovarea memoriei Holocaustului, Dan Haezrachy, trimis special pentru restituiri din perioada Holocaustului (Israel), Ernst Steigenga, delegat national pentru memoria, cercetarea si educatia privind Holocaustului la ministerul olandez al sanatatii si sportului, Alexandru Muraru, reprezentant special pentru politicile memoriei, combaterea antisemitismului si xenofobiei (Romania), Lord Eric Pickles, trimis special pentru perioada post-Holocaust (Marea Britanie) si Ellen Germain, trimis special pentru chestiuni ce vizeaza Holocaustul (Statele Unite Ale Americii).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare