Economic

Preturile energiei: Parlamentul European solicita ca raspunsul UE sa se concentreze asupra celor...

Preturile energiei: Parlamentul European solicita ca raspunsul UE sa se concentreze asupra celor mai vulnerabili

05.10.2022, 16:01 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei si utilizarea ca arma a aprovizionarii cu energie fosila a UE au exacerbat dramatic instabilitatea deja existenta pe piata energiei si au condus la cresterea preturilor la energie si la o criza a costului vietii, au afirmat euro deputatii intr-o rezolutie adoptata miercuri. Acestia avertizeaza statele membre ca nu ar trebui oprita aprovizionarea catre consumatorii care nu isi pot permite facturile la energie si subliniaza necesitatea de a evita evacuarile pentru gospodariile vulnerabile care nu isi pot plati facturile si chiriile. Consumatorii ar trebui sa fie mai bine protejati impotriva suspendarii sau retragerii de catre furnizori a contractelor cu tarif fix, precum si impotriva platilor in avans exorbitante pentru gaze si energie electrica.

Eurodeputatii sustin ca perioadele exceptionale necesita masuri de urgenta exceptionale, statele membre actionand in comun si la fel de unite ca oricand si insista ca toate initiativele adoptate la nivelul UE sa fie pe deplin compatibile pe termen lung cu obiectivele climatice ale Uniunii Europene.

Acestia afirma ca este nevoie de solidaritate fara precedent intre statele membre, precum si de un raspuns comun, in locul actiunilor unilaterale de dezbinare.

Intreprinderile care au beneficiat de profituri exceptionale trebuie sa contribuie la atenuarea consecintelor negative ale crizei, potrivit eurodeputatilor. Acestia saluta, in principiu, un acord al Consiliului de stabilire a unui plafon pentru veniturile provenite din asa-numitele "tehnologii de generare inframarginala" utilizate pentru producerea de energie electrica, cum ar fi sursele regenerabile de energie, energia nucleara si lignitul.

In ceea ce priveste contributiile de solidaritate propuse pentru profiturile intreprinderilor din sectorul petrolului, al gazelor naturale, al carbunelui si al rafinariilor, eurodeputatii avertizeaza ca este posibil ca unele dintre cele mai mari companii energetice sa nu fie nevoite sa plateasca contributia si solicita ca aceste contributii sa fie proiectate in asa fel incat sa poata preveni evaziunea fiscala. De asemenea, acestia solicita Comisiei sa evalueze o marja de profit adecvata si sa ia masuri suplimentare in vederea introducerii unui impozit pe profiturile exceptionale pentru companiile din domeniul energiei care au beneficiat excesiv de pe urma crizei energetice.

Parlamentul solicita Comisiei sa propuna un plafon corespunzator al preturilor la importurile de gaze prin conducte, in special din Rusia, si observa ca instrumentele UE pentru achizitionarea in comun a gazelor naturale ar trebui modernizate pentru a reduce pretul importurilor.

Veniturile din profiturile exceptionale ar trebui sa fie in beneficiul consumatorilor si al intreprinderilor, in special al gospodariilor vulnerabile si al IMM-urilor. Acest lucru ar trebui sa fie insotit de inovatii si investitii masive in energia din surse regenerabile si in eficienta si infrastructura energetica, mai degraba decat sa stimuleze gospodariile si intreprinderile sa consume mai multa energie subventionata.

Parlamentul este pregatit sa analizeze orice propunere de reformare a pietei energiei electrice, asigurandu-se ca aceasta transmite semnalul de pret corect pentru investitii in decarbonizare si pentru a permite cetatenilor si industriilor sa beneficieze de o energie sigura, accesibila si curata, abordand in acelasi timp profiturile disproportionate. Potrivit eurodeputatilor, Comisia ar trebui sa analizeze posibilitatea decuplarii pretul energiei electrice de pretul gazelor naturale.

Deputatii solicita, de asemenea, Comisiei sa analizeze indeaproape activitatile actorilor financiari care au contribuit la volatilitatea pretului carbonului si sa actioneze pentru a elimina influenta capitalului speculativ pe piata certificatelor de emisii.

Parlamentul isi reitereaza, de asemenea, apelul la un embargo imediat si total asupra importurilor rusesti de petrol, carbune, combustibil nuclear si gaz, precum si la abandonarea completa a conductelor Nord Stream 1 si 2.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare