Cultura si divertisment

Noi abordari impotriva poluarii. Saliva viermilor poate descompune plasticul dur - studiu

Noi abordari impotriva poluarii. Saliva viermilor poate descompune plasticul dur - studiu

05.10.2022, 16:57 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cercetatorii au descoperit doua enzime in lichid care pot degrada polietilena la temperatura camerei si cred ca este pentru prima data cand un agent atat de eficient a fost descoperit in natura.
De la poli pana in adancurile oceanelor, plasticul reprezinta o problema majora de poluare in intreaga lume.
In timp ce eforturile de reducere, reciclare si reutilizare a plasticului progreseaza incet-incet, exista putine optiuni atunci cand vine vorba de materialul foarte rezistent polietilena (PE).
Acesta este una dintre cele mai utilizate forme, reprezentand aproximativ 30% din productie si este folosit pentru o gama larga de materiale, inclusiv articole rezistente, cum ar fi tevi, podele si sticle, dar este folosit si pentru pungi si recipiente pentru alimente.
Acest plastic este dens si se descompune foarte lent in natura, deoarece este foarte rezistent la oxigen.
Majoritatea incercarilor de a-l degrada necesita ca PE sa fie tratat in prealabil cu caldura sau cu lumina UV pentru a incorpora oxigenul in polimer.
Echipa spaniola a descoperit pentru prima data ca viermii de ceara pot descompune acest material in 2017, dar in acest nou studiu au descoperit ca elementele cheie sunt enzimele din saliva creaturii.
In lucrarea lor, ei arata ca acest pas cheie de a introduce oxigen in polimer poate fi realizat in decurs de o ora de la expunerea plasticului la saliva larvelor.
"Ceea ce credem noi este ca enzimele sunt capabile sa realizeze o versiune accelerata a degradarii polietilenei", a declarat Dr. Clemente Arias, coautor la Consiliul National de Cercetare din Spania. "Ceea ce am descoperit a fost ca enzimele singure pot oxida plasticul, proces care dureaza atat de mult timp in mediul inconjurator", a declarat acesta pentru BBC .
Cum actioneaza viermii de ceara
Cercetatorii folosesc saliva de la larvele moliei mari de ceara, cunoscute in mod obisnuit sub numele de viermi de ceara.
Aceste creaturi sunt un daunator bine cunoscut care ataca si distruge stupii de albine. Sunt, de asemenea, populare printre pescarii de peste ca momeala si ca sursa de hrana pentru reptile.
Cercetatorii spun ca abilitatile distructive ale larvelor atunci cand vine vorba de ceara de albine ar putea oferi o explicatie a capacitatii lor de degradare a PE.
Oamenii de stiinta considera ca ceea ce au descoperit pana acum ofera o abordare alternativa promitatoare a degradarii biologice si ar putea duce la noi solutii.
"Ne imaginam ca s-ar putea aplica aceasta noua intelegere la instalatiile mari de gestionare a deseurilor de plastic", a declarat Dr. Federica Bertocchini, co-autor al lucrarii, de asemenea de la Consiliul National de Cercetare din Spania.
Exista inca multe intrebari la care trebuie sa se raspunda, spun cercetatorii, inclusiv daca saliva actioneaza asupra polimerului sau asupra aditivilor care sunt folositi pentru a intari acest tip de plastic.
Acestia doresc acum sa isi dezvolte munca prin efectuarea unor experimente mai mari.
Studiul a fost publicat in revista Nature Communications.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare