Politic-Social

Eurodeputatul Victor Negrescu sesizeaza Curtea de Justitie daca Romania nu intra in Schengen in 2022

Eurodeputatul Victor Negrescu sesizeaza Curtea de Justitie daca Romania nu intra in Schengen in 2022

05.10.2022, 18:45 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In cadrul discursului sustinut in plenul Parlamentului European, europarlamentarul Victor Negrescu s-a declarat pregatit sa apere dreptul romanilor de a face parte din spatiul Schengen, la Curtea de Justitie a UE, solicitand in acest sens sprijinul celorlalti eurodeputati, in cazul in care o decizie privind aderarea nu va fi adoptata in acest an.

Acesta a subliniat ca toate guvernele social-democrate europene sustin aderarea Romaniei la spatiul Schengen si le-a solicitat liderilor politici de centru-dreapta sa isi convinga propriile guverne in loc sa tina discursuri in plenul Parlamentului European.

"Este suficient. In ultimii 11 ani am insistat in repetate randuri pentru aderarea Romaniei la Schengen. Intrebarea reala este cine se opune si de ce? Toti liderii europeni social-democrati au declarat ca sustin aderarea Romaniei. Nu am auzit acest lucru de la toate guvernele de centru-dreapta. Ii rog pe reprezentantii lor nu doar sa vorbeasca aici, ci sa mearga sa discute cu colegii lor politici, spre exemplu din Olanda", a afirmat reprezentantul Romaniei in Parlamentul European, Victor Negrescu.

Eurodeputatul social-democrat a cerut ca reprezentantii Consiliului sa isi asume un vot in luna decembrie pentru aderarea Romaniei anul viitor, evocand unul din zecile de mii de mesaje ce urmeaza a fi depuse la sediul institutiei europene ca urmare a campaniei #RomaniiMeritaInSchengen, organizata impreuna cu Partidul Social Democrat si PES activists Romania.

"Dar daca toti din sala suntem pentru aderare, atunci insist ca cei din Consiliu sa ne spuna clar daca in decembrie va exista un vot pentru aderarea Romaniei la Schengen incepand de anul viitor. Iar daca nu se va intampla, propun ca noi, eurodeputatii, sa solicitam sprijinul Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Si sunt convins si ca multi europeni ne vor sustine. Intr-unul din zecile de mii de mesaje transmise de romani liderilor europeni, pe care le voi depune la sediul Consiliului, Irina, o tanara de 23 de ani, din Alba Iulia scrie ca aderarea la Schengen inseamna pentru ea ca romanii devin cetateni europeni cu drepturi depline. Realitatea este simpla: Romanii merita in Schengen!" a conchis vicepresedintele PSD, Victor Negrescu.

Dezbaterea in plen privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, realizata cu sprijinul grupului social-democrat din Parlamentului European si a liderului sau, Iratxe Garcia Perez, a pornit de la o initiativa a eurodeputatului roman care a obtinut in luna septembrie sprijinul unui numar important de deputati europeni, din toate grupurile politice pro-europene si din diferite state membre, pentru a chema in plenul Parlamentului European reprezentantii Consiliului UE si ai Comisiei Europene in cadrul unei dezbateri avand ca tema aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, dar si pentru ca aceste institutii sa prezinte urgent un calendar de aderare si, totodata, sa precizeze daca in luna decembrie, conform solicitarii facute de semnatari, va fi supusa la vot extinderea spatiului european de libera circulatie. Dezbaterea va fi urmata de o rezolutie care va fi aprobata in cadrul urmatoarei sesiuni a legislativului european din luna octombrie.

Europarlamentarul a initiat recent campania #RomaniiMeritaInSchengen, impreuna cu Partidul Social Democrat si PES activists Romania, prin intermediul careia, in prima parte a anului, au fost contactati toti liderii europeni care pot influenta decizia privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen, iar in prezent, in intreaga tara, se strang mesajele de sustinere a acestui obiectiv, transmise de romani prin intermediul a zeci de mii de carti postale puse la dispozitie de organizatori si care vor fi depuse la sediul Consiliului.

Totodata, prin amendamentele formulate la bugetul european pentru anul 2023, europarlamentarul Victor Negrescu a obtinut fonduri suplimentare de 25 de milioane de euro, prin intermediul carora se va facilita integrarea Romaniei in spatiul Schengen.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare