Cultura si divertisment

A murit actrita Sanda Toma

A murit actrita Sanda Toma

26.11.2022, 14:33 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Anuntam cu regret incetarea din viata a actritei Sanda Toma, unul dintre membrii cei mai importantia ai familiei Teatrului de Comedie", au transmis reprezentantii institutiei pe Facebook.

Conform acestora, Sanda Toma s-a nascut in 27 octombrie 1934, la Bucuresti, a urmat Institutul Sfanta Maria din strada Pitarmos si, ulterior, Liceul Gheorghe Lazar. Apoi, dupa oscilari si cautari intre Politehnica si Litere, Sanda Toma a intrat la Institutul de Teatru I.L. Caragiale, pe care l-a absolvit, la clasa profesoarei Aura Buzescu.

Ea a debutat in 1956 la Teatrul National din Craiova, institutie in care a jucat juca pana in 1958, apoi a revenit la Bucuresti, ca actor angajat al Teatrului National pana in 1960.

"In 1961, la invitatia lui Radu Beligan, intra in echipa Teatrului de Comedie unde, pana in 1994 va fi un model de profesionalism, de conduita si de calitate umana. Dupa rolul Diana din spectacolul de inaugurare a teatrului, Celebrul 702, Sanda Toma face parte din distributiile tuturor spectacolelor de succes ale Comediei: Umbra de Evghenii Svart, Troilus si Cresida de W. Shakespeare, regia David Esrig; Casa inimilor sfaramate de G.B. Shaw, regia Radu Penciulescu; Rinocerii de E. Ionesco, Cher Antoine de Jean Anouilh, O noapte furtunoasa de I.L Caragiale, Mutter Courage de B. Brecht, Trei Surori si Livada de visini de A.P. Cehov - in regia lui Lucian Giurchescu, sau in Harold si Maude de Collin Higgins, regia Sanda Manu. Revine, in 2011, pentru rolul Celine din Invata-ma, Celine de Maria Pacome, regia Lucian Giurchescu", au transmis reprezentantii teatrului.

Conform acestora, la Teatrul National din Bucuresti a jucat in spectacole create de Sica Alexandrescu (Hangita de Goldonu, Titanic Vals de Tudor Musatescu), Ion Fintesteanu (Tartuffe de Moliere), Ion Cojar (Asteptand la arlechin de Noel Coward) si Alexandru Tocilescu (Comedie rosie de Constantin Turturica).

"In spectacolele regizorului David Esrig, Sanda Toma a primit confirmarea timpurie dar si decisiva in teatru, prin elogiile aduse de insusi dramaturgul E. Ionesco cu prilejul reprezentatiei cu "Rinocerii" de la Teatrul Natiunilor din Paris. Nu au lipsit, desigur, elogiile celor mai importante reviste de specialitate din Romania si de peste hotare, iar definitoriu pentru arta actoriceasca a Sandei Toma ramane titlul unui articol referitor la "Troilus si Cresida", din revista pariziana "Arts": O lectie de teatru venita din Romania" (Gilles Sandier, Arts, 24 mai, 1965)", mai spun reprezentantii teatrului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare