01.12.2022, 02:00 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
La 26 noiembrie 2018, Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie un set de monede, cu prilejul Centenarului Unirii Transilvaniei cu Romania.
Pe reversul fiecarei monede sunt gravate efigiile lui Stefan Cicio Pop, Gheorghe Pop de Basesti, Iuliu Maniu, Vasile Goldis si Iuliu Hossu.
Cei cinci sunt considerati eroii anului 1918 care au contribuit la realizarea Marii Uniri.
Doi dintre ei, taranistul Iuliu Maniu, care a fost premierul Romaniei de trei ori si episcopul Iuliu Hossu, au fost arestati si inchisi de regimul comunist in inchisoarea de la Sighet. Iuliu Maniu si-a gasit sfarsitul acolo in 1953, iar episcopul Iuliu Hossu a murit in arest la domiciliu in 1970, fiind beatificat de Papa Francisc in 2019.
Stefan Cicio Pop (1 aprilie 1865 - 16 februarie 1934)- avocatul care a tinut discursul inaugural de la Marea Adunare NationalaPotrivit istoricului Dinu C. Giurescu care a publicat Dictionar biografic de istorie a Romaniei, Stefan Cicio Pop, care era avocat de profesie, in calitate de membru al Partidului National Roman, a fost implicat in procesul care a condus la unirea Transilvaniei cu Romania, participand la congresul partidului de la Oradea din 12 octombrie 1918. Acolo a fost adoptata declaratia de autodeterminare a romanilor ce a format un comitet de actiune la Arad.
La 30 octombrie, a fost numit presedinte al Consiliului National Central Roman, care a preluat controlul asupra Transilvaniei din ce in ce mai autonome odata cu prabusirea Austro-Ungariei la sfarsitul Primului Razboi Mondial.
Ca atare, Pop a condus negocierile dintre PNR si Partidul Socialist din Transilvania .
O zi mai tarziu, pe 1 decembrie, Pop era la Alba Iulia, unde a ocupat functia de vicepresedinte al Marii Adunari Nationale care a proclamat unirea. Potrivit unei surse, Stefan Cicio Pop a intarziat cu cateva ore deschiderea sedintei Marii Adunari Nationale si a tinut discursul inaugural.
Gheorghe Pop de Basesti (1 august 1835 - 23 februarie 1919) - filantropul octogenar de origine austriacaCand monarhia austro-ungara a inceput sa se destrame, la 18 octombrie 1918, inspirat de Cele 14 Puncte ale lui Wilson si mandatat de comitetul executiv al PNR, deputatul Alexandru Vaida-Voevod a cerut in Dieta maghiara dreptul la autodeterminare al romanilor din Ungaria, iar ulterior comitetul executiv a infiintat Consiliul National.
La 30 noiembrie 1918, Gheorghe Pop de Basesti , filantrop si politician de origine austriaca, ales ca reprezentant si insotit de locotenentul Alexandru Kis al Garzii Nationale Romane, a pornit cu trenul spre Alba Iulia. Avea atunci 82 ani.
A sosit la Alba Iulia intr-o zi friguroasa, intampinat de calugarul Leon Manul-a intrebat: "Pentru dragostea lui Dumnezeu, frate George, cum ai putut sa te indraznesti sa faci o calatorie atat de lunga si obositoare pe o asemenea vreme?", la care Pop de Basesti a raspuns: "Cum as fi putut sa ratez aceasta ocazie, asteptand aceasta zi timp de 80 de ani?".
Dupa o lunga asteptare si solicitari repetate, Pop de Basesti si locotenentul Kis au primit in sfarsit o camera neincalzita in Hotelul "Ungaria" (al carui nume a fost ulterior schimbat in "Dacia").
Lor li s-a alaturat mai tarziu acolo ginerele lui Pop de Basesti, Francisc Hossu-Longin , care era reprezentantul Devei in Adunarea Nationala.
La 1 decembrie 1918, la propunerea lui Iuliu Maniu, Pop de Basesti a fost ales presedinte al Adunarii. Alegerea sa in functia de presedinte a pus capat tuturor rivalitatilor dintre reprezentanti.
In cuvantul de deschidere a subliniat ca Adunarea Nationala a tuturor romanilor din Transilvania si Banat este menita sa stearga robia trecutului, incheind cu urmatoarele cuvinte: "Fratilor, lasati-va vrajiti de sfanta bucuria acestei sarbatori nationale stralucitoare si in cea mai mare armonie frateasca sa punem temelia fericirii noastre viitoare. Dumnezeu sa binecuvanteze aceasta adunare si hotararile ei".
Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873-5 februarie 1953)- fondatorul Partidului National TaranescIuliu Maniu , om politic de origine austro-ungara, impreuna cu figuri precum Vasile Goldis, Gheorghe Pop de Basesti, Miron Cristea si Alexandru Vaida-Voevod, s-a angajat intr-o campanie unionista intensa.
In iunie 1915, el era incorporat in Armata Comuna austro-ungara si trimis pe frontul italian. A fost demobilizat in 1918, intorcandu-se la Arad. Impreuna cu membri ai Partidul National Roman din Ungaria si Transilvania, precum Gheorghe Pop de Basesti si Stefan Cicio-Pop, Iuliu Maniu a participat la pregatirea unirii Transilvaniei cu Regatul Romaniei.
A fost trimis la Viena pentru a negocia drepturile minoritatii romane din Transilvania, infiintand Consiliul National al Romanilor din Transilvania la 30 octombrie 1918 .
Iuliu Maniu s-a numarat intre organizatorii Marii Adunari de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
In cuvantarea pe care a tinut-o cu ocazia Adunarii nationale de la Alba Iulia, Maniu a spus: "Privim in infaptuirea unitatii noastre nationale ca la un triumf al libertatii romanesti".
Pe 2 decembrie 1918 a fost ales in functia de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, functie echivalenta cu cea de guvernator, indeplinind, totodata, si functia de ministru de interne. In 1926, el a co-fondat Partidul National Taranesc.
Vasile Goldis (12 noiembrie 1862 - 10 februarie 1934) - academician si teoreticianVasile Goldis, care a studiat la Budapesta si la Viena, s-a dedicat politicii din 1905 si conducea Ziarul Romanul, potrivit Enciclopediei Romaniei.
In timpul Primului Razboi Mondial a refuzat sa semneze declaratia de loialitate fata de Ungaria, asa cum a cerut guvernul Tisei.
Acest act, calificat de autoritatile maghiare drept "duplicitate si lipsa de patriotism", a determinat suspendarea ziarului Romanul in martie 1916.
In timpul razboiului, Vasile Goldis a continuat sa lupte cu politica oficiala de maghiarizare. In conditiile infrangerii definitive a monarhiei austro-ungare, membrii comitetului executiv al PNR se intalnesc la Oradea si decid autonomia politica a romanilor.
Goldis a redactat declaratia ce avea sa fie prezentata Parlamentului, invocand dreptul natiunii romane de-asi decide soarta.
La 29 octombrie se constituie Consiliul National Roman Central, cu sediul la Arad, iar Vasile Goldis se afla printre reprezentantii acestui for. La 7 noiembrie Goldis reinfiinteaza ziarul Romanul si publica manifestul Catre natiunea romana in care solicita infiintarea garzilor si consiliilor nationale romane.
La 18 noiembrie publica un nou manifest important, "Catre popoarele lumii", in limbile romana si franceza, prin care arata decizia natiunii romane din Transilvania de a se uni cu Romania.
La 1 decembrie 1918, a prezentat Rezolutia Adunarii de Unire cu Romania in uralele a celor peste 100.000 de reprezentanti.
Spre sfarsitul anului 1918, Goldis este numit ministru in guvernul central de la Bucuresti condus de Ion I. C. Bratianu.
Iuliu Hossu (30 ianuarie 1885 - 28 mai 1970) - episcopul greco-catolicUn prelat greco-catolic roman, Iuliu Hossu a fost numit de Papa Benedict al XV-lea ca Episcop de Gherla la 17 aprilie 1917 si a primit sfintirea episcopala la 4 decembrie 1917, scrie site-ul Bisericii Greco-Catolice .
In noiembrie 1918 episcopul Hossu a fost desemnat reprezentant de drept in Adunarea Nationala a tuturor romanilor din Ungaria, care a declarat Unirea Transilvaniei cu Romania la 1 decembrie 1918.
La 1 decembrie 1918, Hossu a citit Hotararea Adunarii Nationale in fata a multimilor adunate la Alba Iulia, precedandu-l cu urmatoarele cuvinte: "Fratilor, ceasul implinirii este acesta, cand Dumnezeu Atotputernicul rosteste dorul Sau de secole de dreptate prin poporul Sau credincios. Astazi, prin hotararea noastra, Se realizeaza Romania Mare , una si indivizibila, toti romanii de pe aceste meleaguri strigand cu bucurie: Ne alaturam pentru totdeauna Patriei noastre, Romania! [..] Dreptatea a biruit".
A doua zi, la propunerea lui Iuliu Maniu, Inaltul Sfat National Roman i-a mandatat pe reprezentantii Vasile Goldis , Alexandru Vaida-Voevod, Iuliu Hossu si Miron Cristea sa mearga la Regele Ferdinand I si sa ii prezinte Rezolutia Adunarii Nationale.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.