Politic-Social

Premierului Nicolae Ciuca, mesaj de Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

Premierului Nicolae Ciuca, mesaj de Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

03.12.2022, 09:46 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Ziua de 3 decembrie este, ca in fiecare an, un prilej de a constientiza la nivelul intregii societati si de a intelege problemele specifice persoanelor cu dizabilitati. Sunt oameni pe care ii cunoastem, interactionam zilnic cu ei, pe strada, la serviciu, in viata de zi cu zi, oameni care au aceleasi drepturi ca oricine altcineva si care nu trebuie afectate din cauza nevoilor lor speciale. Tema din acest an a Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati pune accent pe solutiile transformatoare pentru dezvoltarea incluziva. Acest lucru implica, deopotriva, cunoasterea dificultatilor specifice fiecarui nivel de dizabilitate si deschidere pentru solutii care sustin incluziunea sociala. Pe langa accesul la servicii de sanatate si sociale, accesul pe piata muncii este extrem de important pentru o buna parte dintre persoanele cu dizabilitati care au capacitatea de a desfasura anumite activitati. Fiecare are nevoie sa i se ofere o sansa. Am vazut numeroase exemple de oameni care si-au depasit limitele, care nu s-au lasat infranti de dizabilitatile care le marcheaza viata si au reusit sa-si croiasca un drum de succes", se arata in mesajul lui Nicolae Ciuca de Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati.

Premierul spune ca are tot respectul pentru ei si este sigur ca astfel de exemple pot fi multiplicate prin solidaritate din partea societatii si mai ales implicare din partea autoritatilor si a factorilor decizionali.

Este abordarea pe care o sustine prim-ministrul si prin masurile pe care le adopta in Guvern: "Ne-am inceput mandatul prin adaptarea cadrului institutional la cerintele si standardele europene in domeniul protectiei si promovarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati. Am dorit sa asiguram persoanelor cu dizabilitati participarea deplina si efectiva, bazata pe libertatea de decizie, in toate domeniile vietii si intr-un mediu accesibil si rezilient. De asemenea, au fost facuti pasi importanti in ceea ce priveste debirocratizarea relatiei cu autoritatile, ceea ce le permite persoanelor cu dizabilitati sa nu mai fie nevoite sa se deplaseze la comisiile de specialitate pentru reevaluarea dosarelor, documentele putand fi transmise prin intermediul unei platforme online. Avand in vedere si efectele resimtite de oameni pe fondul cresterilor de preturi si al crizei din energie, am decis deja mai multe masuri menite sa sprijine categoriile sociale cele mai afectate, inclusiv persoanele cu dizabilitati".

"Masurile noastre vizeaza si facilitarea accesului pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati. Avem, in aceasta privinta, un proiect special prin care persoanele din aceasta categorie beneficiaza de un sprijin in valoare de 5.000 de euro pentru a-si achizitiona dispozitive si tehnologii asistive si tehnologii de acces, altele decat cele finantate prin Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate. Accesul la tehnologia asistiva reprezinta o sansa in plus pentru orice persoana cu dizabilitati care isi doreste un loc de munca. Sansa de dezvoltare incluziva oferita persoanelor cu dizabilitati este o provocare careia am incredere ca putem sa-i facem fata cu conditia implementarii reformelor pe care Romania si le-a propus in plan social pentru grupurile vulnerabile. In Planul National de Redresare si Rezilienta avem la dispozitie aproape 197 de milioane de euro. Vorbim despre proiecte care au in vedere, printre altele, aspecte legate de modernizarea si crearea de infrastructura sociala pentru persoanele cu dizabilitati, digitalizarea si gestionarea proceselor de acordare a tuturor beneficiilor de asistenta sociala, interventii privind stimularea economiei sociale si integrarea pe piata muncii a persoanelor inactiv si lucratorilor defavorizati. Imi doresc ca fiecare roman sa se simta respectat, iar existenta unei dizabilitati sa nu ingradeasca in niciun fel drepturile fundamentale. Le doresc persoanelor cu dizabilitati sanatate si le asigur ca dezvoltarea incluziva va fi mentinuta printre prioritatile Guvernului", se mai arata in mesaj.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare