Externe

Franta vrea ca Uniunea Europeana sa contracareze direct sistemul SUA de subventii

Franta vrea ca Uniunea Europeana sa contracareze direct sistemul SUA de subventii

06.12.2022, 02:00 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Trebuie sa adunam toate mijloacele financiare astfel incat sa putem avea o Europa foarte puternica, pentru a furniza sumele alocate de Statele Unite. Cea mai buna riposta la Legea americana pentru Reducerea Inflatiei este un plan european, capacitatea Europei de a se dota cu aceleasi mijloace simple, masive si eficiente de reindustrializare a continentului si de a obtine eliminarea emisiilor poluante", a declarat Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei si Finantelor, inaintea unei reuniuni a Eurogrupului, conform agentiei Bloomberg.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a catalogat drept "inamical" planul Administratiei SUA de a aloca subventii de sute de miliarde de dolari pentru stimularea tranzitiei ecologice.

Pozitia Frantei este sustinuta de Germania, dar Berlinul se opune asumarii in comun a datoriilor la nivel european. "Exista spatiu de imbunatatire in sistemul UE de subventii. Daca acest lucru inseamna reconfigurarea actualelor instrumente, eu sunt deschis discutiilor. Daca fondurile suverane inseamna noi datorii europene, acest lucru nu ar fi o imbunatatire a competitivitatii sau a stabilitatii, ar fi o amenintare", a afirmat ministrul german de Finante, Christian Lindner.

Pe fondul disensiunilor transatlantice, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus simplificarea reglementarilor UE privind subventiile, pentru a atrage companii. "UE trebuie sa isi adapteze propriile reglementari pentru a facilita investitiile publice. Noua politica industriala incisiva a competitorilor nostri necesita un raspuns structural", a declarat Ursula von der Leyen duminica, prezentand primele propuneri ale Comisiei Europene pentru contracararea planului Administratiei de la Washington de a aloca subventii ecologice in valoare de 369 de miliarde de dolari (354,6 miliarde de euro), o initiativa considerata neconcurentiala de catre Bruxelles.

Presedintele Joseph Biden a catalogat Legea pentru Reducerea Inflatiei (IRA) drept "cea mai agresiva actiune" adoptata pentru contracararea efectelor crizei climatice. Dar partenerii europeni considera ca subventiile si creditele fiscale pentru produse precum vehicule electrice, turbine eoliene si hidrogen curat le ofera companiilor cu sedii in SUA avantaje incorecte si atrag spre relocare grupuri industriale din UE.

In replica, Ursula von der Leyen considera ca Uniunea Europeana trebuie sa isi modifice reglementarile privind investitiile publice, sa reanalizeze daca sunt necesare "finantari noi la nivel comunitar" si sa insiste ca Washingtonul sa schimbe planul subventiilor, pentru a elimina riscul litigiilor comerciale. "Exista un risc ca Legea americana pentru Reducerea Inflatiei (IRA) sa conduca la competitie incorecta, la inchiderea pietelor si la fragmentarea retelelor esentiale de aprovizionare. UE trebuie sa treaca la actiuni pentru reechilibrarea terenului concurential si sa imbunatateasca propriul cadru de subventii", a argumentat Ursula von der Leyen.

"Suntem foarte atenti sa evitam distorsionarea pietei noastre unice. Este foarte important. Dar trebuie sa reactionam si la competitia globala din ce in ce mai mare in materie de tehnologii ecologice. Daca vom vedea ca investitii din sectoare strategice se indeparteaza de Uniunea Europeana, acest lucru nu va face decat sa submineze piata unica. De aceea, analizam modalitati de simplificare si adaptare a ajutoarelor noastre de stat", a explicat presedintele Comisiei Europene.

Legea americana pentru Reducerea Inflatiei (IRA) prevede credite fiscale si subventii destinate clientilor si companiilor din SUA pentru produse precum masini electrice, turbine eoliene si utilizarea hidrogenului ecologic, in contextul in care Statele Unite vor sa reduca emisiile poluante si sa creeze locuri de munca. Legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2023, dar numeroase companii europene au semnalat deja ca vor opta pentru a face investitii in SUA, in detrimentul Uniunii Europene.

Presedintele american, Joseph Biden, s-a declarat increzator saptamana trecuta, cu ocazia intalnirii cu omologul sau din Franta, Emmanuel Macron, ca Statele Unite si Uniunea Europeana vor depasi disensiunile generate de subventiile masive pregatite de Washington.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare