Externe

Al optulea val de atacuri cu rachete rusesti in Ucraina

Al optulea val de atacuri cu rachete rusesti in Ucraina

06.12.2022, 07:23 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Au fost raportate perturbari semnificative ale retelei electrice, mai ales in est. In sud, Odesa a ramas fara energie electrica. Ucraina spune ca patru persoane au fost ucise.

Dar loviturile par sa fi provocat mai putine pagube decat in ocaziile anterioare. Ucraina spune ca a doborat 60 din cele 70 de rachete lansate de Rusia. Moscova spune ca a lovit toate cele 17 tinte vizate.

In discursul sau video de luni tarziu, presedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat ca loviturile au afectat, de asemenea, alimentarea cu energie electrica in Moldova.

"Acest lucru dovedeste inca o data ca abilitatea Rusiei de a efectua astfel de atacuri teroriste masive reprezinta o amenintare nu doar pentru Ucraina, ci si pentru intreaga noastra regiune".

Atacurile rusesti anterioare au lovit reteaua energetica a Ucrainei, lasand milioane de oameni fara electricitate si caldura la sosirea iernii.

De cateva zile circula avertismente potrivit carora Rusia ar planui un nou val de atacuri. In cele din urma, acestea au inceput la doar cateva ore dupa o serie de explozii la doua baze aeriene din interiorul Rusiei, pe care Moscova le-a pus pe seama dronelor ucrainene interceptate de apararea aeriana rusa.

Trei militari au fost ucisi si doua avioane au fost avariate in explozii, a declarat Ministerul rus al Apararii. Ucraina nu a comentat inca.

Pentru inginerii electricieni ucraineni aflati la grea incercare, atacurile cu rachete de luni vor insemna probabil o noua runda de reparatii de urgenta, adesea la instalatii lovite in mod repetat in ultimele saptamani.

Inainte de loviturile de luni, oficialii de la Kiev vorbeau despre trecerea de la pene de curent de urgenta, extrem de perturbatoare, care dureaza adesea mai multe ore, la intreruperi programate mai usor de gestionat, care sa ofere civililor o predictibilitate.

Este posibil ca aceste planuri sa fie acum suspendate, dar se pare ca pagubele de luni ar putea fi mai putin extinse decat in cazul atacurilor anterioare.

O alta trasatura a ultimelor lovituri rusesti este absenta aparenta a dronelor "kamikaze" de fabricatie iraniana.

Oficialii ucraineni au declarat recent ca Rusia si-a epuizat rezervele de vehicule fara pilot. Un alt oficial militar ucrainean a declarat ca vremea rece a impiedicat Rusia sa le foloseasca.

Oricum ar fi, acestea nu par sa fi fost folosite de la jumatatea lunii noiembrie.

Rusia a inceput atacurile coordonate pe scara larga asupra retelei electrice din Ucraina la 10 octombrie. De atunci, aproximativ jumatate din infrastructura energetica a tarii a fost avariata, lasand milioane de ucraineni fara curent electric chiar in momentul in care temperaturile de iarna au scazut sub zero grade.

Unii lideri occidentali au calificat aceasta strategie drept o crima de razboi, din cauza pagubelor uriase provocate infrastructurii civile. Expertii au declarat pentru BBC ca tactica Rusiei de a lovi infrastructura energetica este cel mai probabil conceputa pentru a demoraliza si teroriza populatia, mai degraba decat pentru a obtine vreun avantaj militar concret. Aceasta ar fi o incalcare a dreptului international, asa cum este prevazut in Conventiile de la Geneva.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare