Economic

Ce tari cheltuiesc cel mai mult pe masa de Craciun? - studiu global

Ce tari cheltuiesc cel mai mult pe masa de Craciun? - studiu global

07.12.2022, 07:23 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

eToro a analizat preturile din supermarketurile locale ale bucatariei traditionale de Craciun si a constatat ca mancarea festiva tipic germana, care consta in friptura de gasca si garnituri, inclusiv sunca, mere si ceapa, va costa 66,70 de euro pentru a hrani o familie de patru persoane, doar 3 kg de piept de gasca costand aproape 57 de euro.

La celalalt capat al spectrului costurilor, mancarea traditionala romaneasca de Craciun, respectiv sarmalele cu mamaliga, impreuna cu toate garniturile obisnuite - inclusiv smantana si ardei iute - si cozonac facut in casa ar costa o familie de patru persoane doar 26 de euro.

Potrivit studiului eToro, in timp ce familiile germane au cea mai scumpa cina de Craciun, cateva natiuni consumatoare de pasari au costuri la fel de ridicate. Familiile spaniole, de exemplu, vor plati anul acesta 60,90 de euro pentru a manca cina clasica de Craciun, care include curcan cu mere, stafide si ceapa. Exceptie face Marea Britanie, unde costurile cu curcanul sunt semnificativ mai mici. Pentru a se bucura de o cina traditionala de Craciun britanica, cu curcan si garnituri clasice, familiile vor trebui sa plateasca 32,48 de euro.

Ben Laidler, strategul pietelor globale la eToro, a declarat: "Familiile din intreaga lume resimt cu totii impactul preturilor la alimente, care au crescut cu mult peste inflatia deja ridicata din acest an, iar studiul nostru global demonstreaza efectul pe care acest lucru il va avea asupra cinei de Craciun.

Datele privind preturile arata, de asemenea, ca multe dintre presiunile inflationiste sunt locale, existand diferente mari de costuri intre tari, unele dintre ele fiind chiar invecinate. Un lucru cert este ca mancarurile traditionale din carne de pasare - fie ca este vorba de gasca sau curcan - cresc costul cinei de Craciun, preturile resimtind presiunea exercitata de recentele sacrificari de pasari din fermele din Europa cauzate de gripa aviara. S-ar putea ca acest lucru sa stimuleze cererea de surse de proteine mai ieftine de Craciun."

Clasamntul celor mai scumpe mese de Craciun

1 Germania - Gasca si garnituri - 66,70 euro
2 Spania - Curcan si garnituri - 60,90 euro
3 Italia - Tortellini in supa - 47,68 euro
4 Olanda - Rulada de porc - 45,12 euro
5 SUA - Curcan si garnituri - 44,31 euro
6 Franta - Curcan si garnituri - 41,06 euro
7 Australia - Gratar - 34,80 euro
8 Danemarca - Friptura de porc - 34,34 euro
9 Marea Britanie - Curcan si garnituri - 32,48 euro
10 Polonia - Coltunasi cu varza murata si ciuperci cu bors - 30,39 euro
11 Norvegia - Friptura de porc - 26,80 euro
12 Romania - Sarmale cu mamaliga si cozonac - 25,87 euro

Cu putin peste Romania, gospodariile din Norvegia se vor bucura de a doua cea mai ieftina cina de Craciun dintre tarile incluse in studiu - o masa festiva norvegiana cu friptura de porc si garniturile clasice va costa 26,80 euro pentru o familie de patru persoane.

La nivel mondial, inflatia preturilor la alimente a crescut puternic in acest an, ultima cifra a inflatiei alimentare din UE fiind de 17,2%, in timp ce cifra corespunzatoare pentru Regatul Unit este de 16%.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare