07.12.2022, 18:42 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Peste 130.000 de vizitatori romani au ajuns anul trecut in Austria, piata locala fiind a 11-a cea mai importanta pentru aceasta tara unde sectorul turismului contribuie cu pana la 7,5% la PIB. Astfel, Romania a fost o sursa importanta de venituri pentru singura tara care nu ne vrea oficial in Schengen.
Viena, statiunile de schi sau Salzburg sunt doar cateva dintre destinatiile preferate de romanii care au petrecut cumulat peste 400.000 de nopti in 2021 in Austria. Fiecare persoana a stat in medie trei nopti, arata o statistica oficiala publicata de statistik.at, biroul de statistica al tarii.
La un buget mediu de persoana pe zi de 80-100 de euro - suma ce include atat costul cazarii, cat si masa sau alte "distractii" -, rezulta ca romanii au rotunjit cu 30-40 de milioane de euro conturile afacerilor din Austria, fie ele hoteluri, restaurante, companii de transport sau de alt fel. Si asta in al doilea an de pandemie, in care aceasta tara a avut inca in vigoare multe restrictii de calatorie. Chiar si asa, in 2021, Romania a fost una dintre putinele tari care a trimis mai multi oameni in Austria versus 2020, cresterea fiind de 4,4%. Doar SUA, Israel si Italia mai sunt pe plus dintre cele mai importante 15 tari pentru turismul din Austria.
Desi numarul de vizitatori romani in Austria a crescut usor in 2021 fata de primul an de pandemie, el este in continuare mult sub nivelul de dinainte de criza sanitara. In 2019, ultimul an normal pentru turismul mondial, peste 370.000 de romani au mers in aceasta tara, petrecand peste 1 milion de nopti. Apoi, in prima parte din 2020 pandemia a inceput "sa isi arate coltii" si in Europa, motiv pentru care cele mai multe tari au intrat in lockdown, iar granitele celor mai multe state s-au inchis.
Declinul puternic al numarului de turisti a venit din faptul ca Austria, principala destinatie pentru romani cand vine vorba de schi si snowboard, si-a inchis partiile timp de multa vreme in pandemie. Romanii care au continuat sa mearga au fost cei care au ales sa viziteze. Pe ruta Bucuresti-Viena zboara pe langa transportatorul national al Austriei si companiile low-cost care au mizat pe preturi foarte mici in ultimii ani. Astfel, Viena a devenit o destinatie de tip city-break de top in pandemie.
In 2022, cand restrictiile au fost ridicate, in pofida problemelor economice sau geopolitice, romanii s-au intors in numar si mai mare in Austria, existand luni de vara cu cresteri de peste 100%, iar asta in contextul in care iarna e de fapt sezonul de top pentru vizitatorii locali care merg in principal la schi.
Austria a anuntat ca nu sustine aderarea Romaniei la Schengen, fiind singura tara care se opune oficial. Pe 8 decembrie se va vota daca Romania, Bulgaria si Croatia vor fi admise in Spatiul Schengen.
Austria a anuntat ca sustine aderarea Croatiei, o tara care nu isi face loc in topul celor care trimit vizitatori la Viena ori pe partiile de schi. Nici Bulgaria nu e in top 15 state "vizitatoare". Doar Romania.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.