×

Cultura si divertisment

Bill Gates: "Este mult mai bine sa ne nastem prin 2040-2080 decat acum, in anul 2020 sau oricand in...

Bill Gates: "Este mult mai bine sa ne nastem prin 2040-2080 decat acum, in anul 2020 sau oricand in trecut"

28.01.2023, 20:54 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Miliardarul co-fondator si filantrop Microsoft spune ca este inca "foarte optimist" cu privire la viitorul umanitatii pe Pamant. Chiar si cu provocarile cu care se confrunta generatiile actuale si viitoare, Bill Gates spune ca orice persoana nascuta in urmatoarele cateva decenii va trai mai bine decat oamenii nascuti in prezent sau in orice moment din trecut.

"Sunt inca foarte optimist ca ar fi fost mult mai bine sa ne nastem peste 20 de ani, peste 40 de ani sau peste 60 de ani decat oricand in trecut", a declarat Bill Gates luni intr-un interviu la Institutul Lowy din Sydney, Australia.

Lumea este plina de tendinte descurajatoare, a remarcat Bill Gates, precum un raspuns global inadecvat la pandemia de Covid-19, esecurile guvernelor de a indeplini obiectivele declarate pentru combaterea schimbarilor climatice si polarizarea politica sporita in SUA.

In octombrie, un sondaj Gallup a constatat ca doar 42% dintre americani cred ca tinerii de astazi vor avea "un trai mai bun" decat parintii lor, potrivit CNBC .

Dar pesimistilor le dor de imaginea completa, a spus Gates: "Este usor sa obtineti o viziune mai negativa decat una cu adevarat corecta, din punctul meu de vedere".

Gates a subliniat progresele in domeniul sanatatii publice, mentionand ca ratele mortalitatii globale pentru copiii cu varsta sub cinci ani au fost reduse la jumatate in ultimele doua decenii.

"Cantitatea de inovatie care este [pentru] imbunatatirea generala a conditiei umane va fi inca dramatica. Vom vindeca obezitatea, vom vindeca cancerul, vom eradica poliomielita", a spus Gates.

Gates a laudat, de asemenea, potentialul pentru tehnologia si energia verde care sa fie accesibila si eficienta, precum si progresele tehnologice care le permit lucratorilor din domeniul educatiei si sanatatii sa aiba o acoperire mai mare in intreaga lume.

"Nivelul de inteligenta este in crestere, ceea ce semnifica ca lumea devine mai educata, calitatea instrumentelor pe care le avem pentru a ne impulsiona inovatia, fie ca este vorba despre sanatate, energie sau educatie, acestea sunt lucruri fantastice", a declarat Gates.

Privind mai departe in istorie, este clar ca lucrurile continua sa se imbunatateasca, a adaugat el.

"Intrebati-va unde eram acum 300 de ani?", a intrebat Gates, observand ca durata medie de viata a fiintelor umane a crescut, dar si s-a imbunatatit considerabil in ultimele trei secole.

In 1700, o persoana medie murea inainte de a implini varsta de 40 de ani, de la o simpla gripa sau infectie. In Paleolitic, speranta medie de viata a vanator-culegatorilor era de 22-33 ani, iar pe durata antichitatii si evului mediu, de 25-35 ani.

Astazi, speranta de viata a unui american de rand este de 76,1 ani, mai ales dupa ce a fost imunizat de mic copil si a trait confortabil, cu o dieta alimentara adecvata. Speranta maxima de viata s-a inregistrat in Hong Kong - 85,3 ani.

"Nu conta daca erai un rege sau un taran sarac, erai supus unei mortalitati infantile uriase si unui nivel extrem de scazut de alfabetizare", a spus Gates. "Asadar, amploarea inovatiei umane de-a lungul timpului... este o poveste fenomenala".

Comentariile lui Gates reflecta un sentiment similar exprimat anul trecut de colegul sau miliardar Charlie Munger, care a deplans ceea ce a vazut ca oamenii sunt mai putin fericiti astazi decat erau in vremuri mai dificile.

"Toata lumea este intr-o situatie de cinci ori mai buna decat inainte", a argumentat Munger.

Nu se garanteaza ca inovatia va avea rezultate pozitive, a remarcat Gates: Evolutia tehnologica si stiintifica poate duce la progrese periculoase, cum ar fi armele nucleare sau bioterorismul.

"Modernitatea vine si cu unele riscuri", a spus el. "Dar, in general, sunt incredibil de optimist".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare