Economic

Comertul dintre China si Germania a crescut la un nivel record in 2022. Analistii trag un semnal de...

Comertul dintre China si Germania a crescut la un nivel record in 2022. Analistii trag un semnal de alarma

08.02.2023, 18:03 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Bunuri in valoare de aproximativ 298 de miliarde de euro au fost comercializate intre cele doua tari, in crestere cu aproximativ 21% fata de 2021, potrivit datelor biroului german de statistica puse miercuri la dispozitia agentiei Reuters .

In 2022, Germania a importat bunuri in valoare de 191 de miliarde de euro din China, cu o treime mai mult decat in 2021. Exporturile de bunuri germane catre China au crescut cu doar 3,1%, la aproximativ 107 miliarde de euro.

In total, Germania a avut un deficit comercial cu China de aproximativ 84 de miliarde de euro.

"China este importanta ca piata de export, dar mult mai putin importanta decat pare in perceptia publica", a declarat Max Zenglein, economist-sef al Institutului Mercator pentru Studii Chineze. Statele Unite sunt mult mai importante pentru exportatorii germani decat China, a spus Zenglein.

Unii politicieni si oameni de stiinta germani sunt alarmati de interdependenta dintre cele doua tari in anumite domenii, avand in vedere opiniile lor foarte diferite in ceea ce priveste libertatile sociale si politice.

Principala problema este dependenta Germaniei de China pentru materiile prime critice, necesare pentru tranzitia catre o energie si transporturi mai putin poluante, a declarat pentru Reuters Lukas Menkhoff, seful departamentului de economie globala de la Institutul german pentru cercetare economica (DIW).

Germania importa aproximativ doua treimi din asa-numitele metale rare din China. Metalele sunt indispensabile in baterii, semiconductori si magneti din masinile electrice.

"Razboiul Rusiei impotriva Ucrainei ne-a aratat in mod dramatic modul in care dependenta de marfuri poate fi folosita ca parghie politica de catre regimurile autocratice", a declarat Menkhoff. "In cazul in care China ar ataca Taiwanul, economia germana ar putea avea probleme de aprovizionare".

Ministerul german al Economiei planuieste cerinte extinse pentru companiile germane care fac afaceri cu China si excluderea furnizorilor din statele autoritare din infrastructura critica.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare