×

Cultura si divertisment

Inteligenta artificiala descifreaza o "carte pierduta" veche de 2.000 de ani care descrie viata...

Inteligenta artificiala descifreaza o "carte pierduta" veche de 2.000 de ani care descrie viata dupa Alexandru cel Mare

08.02.2023, 19:26 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

O "carte pierduta" veche de 2.000 de ani, in care se vorbeste despre dinastiile care i-au urmat lui Alexandru cel Mare, ar putea fi in sfarsit descifrata, la aproape doua milenii dupa ce textul a fost partial distrus de eruptia Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. si, secole mai tarziu, a fost predat lui Napoleon Bonaparte.
Pe scurt, cercetatorii folosesc invatarea automata, o ramura a inteligentei artificiale (AI), pentru a discerne cerneala slaba de pe pergamentul de papirus rulat. Doar mici parti din textul puternic deteriorat pot fi citite in acest moment. "Acesta contine numele mai multor dinastii macedonene si de generali ai lui Alexandru cel Mare", a declarat Janko, mentionand ca include, de asemenea, "mai multe mentiuni ale lui Alexandru insusi". Dupa ce Alexandru cel Mare a murit in 323 i.Hr., imperiul sau s-a destramat. Textul ii mentioneaza pe generalii macedoneni Seleucus, care a ajuns sa stapaneasca o mare parte din teritoriile din Orientul Mijlociu, si Cassander, care a condus Grecia dupa moartea lui Alexandru.
Cartea pierduta provine din Vila Papirusurilor de la Herculaneum, un oras care a fost distrus alaturi de Pompei in urma eruptiei Muntelui Vezuviu, dupa inceputul primului mileniu. Vila, numita astfel pentru vastele sale suluri de papirusuri, contine numeroase scrieri ale filozofului Philodemus (a trait intre 110 i.Hr. si 30 i.Hr.). Aceste papirusuri au fost carbonizate in momentul eruptiei vulcanului. La un moment dat, textul a fost gasit, iar acesta a fost daruit lui Napoleon Bonaparte in 1804. La randul sau, acesta l-a daruit Institutului Frantei din Paris, unde se afla in prezent. In 1986, o tentativa de derulare a papirusului a dus la deteriorari suplimentare, a declarat Janko.
Cercetatorul Janko a studiat papirusul cu ajutorul unei echipe conduse de Brent Seales, director al Centrului pentru vizualizare si medii virtuale de la Universitatea din Kentucky. Pentru a descoperi secretele papirusului, echipa lui Seales a folosit invatarea automata: a antrenat un program de calculator sa detecteze cerneala de pe papirusuri lasandu-l sa analizeze pergamentele antice cu ajutorul tomografiei computerizate (CT), care ia mii de raze X pentru a realiza imagini digitale 3D. "Acestea au scrisul vizibil, astfel incat putem potrivi locatiile cernelii cu locul exact in care trebuie sa cautam acea cerneala in micro-CT", a declarat Seales pentru Live Science intr-un e-mail.
In timpul prezentarii, Janko a precizat ca munca echipei face ca, treptat, tot mai mult text sa fie lizibil. "Cu fiecare iteratie a muncii sale [a lui Seales], capacitatea de a citi mai multe din aceste fragmente devine de fiecare data mai buna", a spus Janko.
FOTO Michele Hannoosh
Cu toate acestea, multe lucruri legate pergament raman un mister. Autorul textului este necunoscut. De asemenea, nu este clar de ce se afla in interiorul vilei. Janko a remarcat ca multe dintre textele din vila au fost scrise de Philodemus si discuta despre filosofie, nu despre istorie.
Janko a emis ipoteza ca este posibil ca textul sa fi fost imprumutat si sa nu fi fost returnat. O posibilitate este ca Philodemus insusi l-a folosit ca referinta pentru a-si scrie lucrarea "Despre regele cel bun dupa Homer", a declarat Jeffrey Fish, profesor de Limbi clasice la Universitatea Baylor din Texas, pentru Live Science. In aceasta lucrare, Philodemus ii compara pe regii de dupa Alexandru cu cei care au domnit anterior, punandu-i pe regii de dupa Alexandru intr-o lumina negativa. "Patronul lui Philodemus a fost un barbat pe nume Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, un guvernator roman al Macedoniei. Cred ca Filodemus ii arata lui Piso ca exemplul regilor buni ai lui Homer il poate ajuta, in calitate de guvernator al Macedoniei, sa ii depaseasca pe conducatorii elenistici decadenti care l-au precedat", a spus Fish.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare