Cultura si divertisment

Cum aratau piramidele egiptene antice cand au fost construite?

Cum aratau piramidele egiptene antice cand au fost construite?

08.02.2023, 22:00 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Piramidele egiptene care erup din nisipurile de la Giza sunt o dovada a ingeniozitatii si ingineriei umane. Ridicate pentru a marca mormintele faraonilor antici, aceste mari structuri au rezistat de mii de ani.

Dar de-a lungul mileniilor, piramidele s-au schimbat, in mare parte din cauza reutilizarii de catre muncitorii din constructii a materialelor solicitate si a jafurilor. Deci cum aratau piramidele cand au fost construite?

Cand piramidele egiptene antice au fost ridicate initial, atat in ᅡᅡGiza, cat si in alte locuri, ele nu aratau maro nisipos asa cum arata adesea astazi; mai degraba, erau acoperite de un strat de roca sedimentara stralucitoare.

"Toate piramidele au fost acoperite cu calcar fin, alb", Mohamed Megahed(se deschide intr-o fila noua), profesor asistent la Institutul Ceh de Egiptologie de la Universitatea Charles din Praga, a declarat pentru LiveScience . Carcasa de calcar ar fi dat piramidelor un strat neted, lustruit, care stralucea de un alb stralucitor sub soarele egiptean .

Constructorii au folosit aproximativ 6,1 milioane de tone (5,5 milioane de tone metrice) de calcar numai in timpul constructiei Marii Piramide de la Giza , conform Muzeelor ᅡᅡNationale din Scotia.(se deschide intr-o fila noua), care afiseaza unul dintre blocurile de calcar originale. Marea Piramida - numita si Piramida lui Khufu dupa faraonul Khufu, care a comandat-o in timpul domniei sale (in jur de 2551 i.Hr. pana in 2528 i.Hr.) - este cea mai mare si cea mai veche dintre toate piramidele in picioare din Giza. Cu toate acestea, pietrele sale de carcasa au fost ulterior reutilizate pentru alte lucrari de constructie sub conducatorii egipteni, asa cum a fost cazul majoritatii cochiliilor de piramida.

Exista dovezi ca pietrele de carcasa au inceput sa fie dezbracate sub domnia lui Tutankhamon (in jur de 1336 i.Hr. pana la 1327 i.Hr.), iar acest lucru a continuat pana in secolul al XII-lea d.Hr., a explicat egiptologul Mark Lehner intr-un PBS NOVA(se deschide intr-o fila noua)Intrebari si raspunsuri. Un cutremur din anul 1303 d.Hr. ar fi slabit, de asemenea, unele dintre pietre, potrivit BBC News(se deschide intr-o fila noua).

Astazi, piramidele din Giza pastreaza inca o parte din carcasa lor originala de calcar, desi pare putin mai deteriorata decat in ᅡᅡcele mai vechi timpuri. "O poti vedea in varful piramidei lui Khafre din Giza", a spus Megahed.

Piramida lui Khafre, numita dupa faraonul Khafre (care a domnit in jurul anilor 2520 i.Hr. pana in 2494 i.Hr.), are resturi de pietre de carcasa in jurul varfului sau, care dau impresia ca un al doilea varf este intepenit peste primul. In Egiptul antic , aceasta piramida avea si carcasa de granit rosu in jurul nivelurilor sale inferioare, a scris egiptologul Miroslav Verner in cartea sa " Piramidele: arheologia si istoria monumentelor iconice ale Egiptului.(se deschide intr-o fila noua)(The American University in Cairo Press, 2021). A treia si cea mai mica dintre cele trei piramide principale din Giza, Piramida din Menkaure - numita dupa faraonul Menkaure, care a domnit in jurul anului 2490 i.Hr. pana in 2472 i.Hr. - avea, de asemenea, carcasa de granit rosu in jur. esaloanele sale inferioare.

Nu exista nimic in varful piramidelor de la Giza astazi, dar initial acestea gazduiau pietre de varf - numite si piramide - acoperite cu electrum, un amestec de aur si argint, potrivit Megahed. Piramidioanele ar fi aratat ca niste bijuterii ascutite la varfurile piramidelor.

Cele mai multe piramide s-au pierdut de-a lungul timpului, dar exista cateva exemple supravietuitoare in muzee. Aceste exemplare dezvaluie ca piramidele au fost sculptate cu imagini religioase. De exemplu, British Museum(se deschide intr-o fila noua)are un piramidon de calcar acoperit cu hieroglife din Abydos, un sit arheologic din Egipt, care infatiseaza oameni decedati care se inchina pe vechiul zeu egiptean Osiris si sunt supusi mumificarii de la Anubis cu cap de sacal.

Avand in vedere splendoarea de odinioara a piramidelor, trasaturile absente astazi pot aparea ca niste rani deschise. Poate cel mai bun exemplu in acest sens este evident pe Piramida din Menkaure. "Cand vezi piramida lui Menkaure dinspre nord, poti vedea o taietura mare, ca o mare depresiune", Yukinori Kawae(se deschide intr-o fila noua), un arheolog la Institutul de Cercetare Avansata al Universitatii Nagoya din Japonia, a declarat pentru Live Science.

Piramida lui Menkaure poate fi o stricatura vizuala care nu ar fi existat in vremuri stravechi, dar avantajul unei astfel de daune este ca astazi ofera o fereastra catre piramide.

"Aceasta este si zona importanta pentru arheologi, deoarece putem vedea structurile interne ale piramidelor", a spus Kawae.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare