Externe

Presedintele CIO indeamna Ucraina sa renunte la amenintarea cu boicotarea Jocurilor Olimpice din...

Presedintele CIO indeamna Ucraina sa renunte la amenintarea cu boicotarea Jocurilor Olimpice din 2024

09.02.2023, 15:12 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ucraina spera sa obtina un sprijin international larg pentru interzicerea sportivilor rusi si belarusi dupa ce CIO le-a deschis usa pentru a concura sub un steag neutru la Paris.

Sportivii din Rusia si din tara vecina Belarus, care a ajutat invazia Moscovei in Ucraina in urma cu un an, au fost interzisi de atunci la multe competitii internationale.

Presedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a cerut CIO sa interzica Rusiei sa participe la Jocurile Olimpice, iar organismele olimpice si legislatorii din regiunile nordice si baltice au sustinut Ucraina.

Intr-o scrisoare adresata presedintelui Comitetului National Olimpic (CNO) al Ucrainei, Vadym Huttsait, citata de Reuters, Bach a declarat ca afirmatiile potrivit carora permiterea revenirii sportivilor rusi si belarusi la Jocuri ar promova invazia sunt "defaimatoare".

CIO a declarat ca se incalca printr-un eventual boicot Carta Olimpica si ca includerea rusilor si bielorusilor se bazeaza pe o rezolutie a ONU impotriva discriminarii in cadrul miscarii olimpice.

"Participarea sportivilor neutri cu pasaport rusesc sau belarus la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 nici macar nu a fost discutata in termeni concreti pana acum", a declarat Bach.

"Prin urmare, scrisoarea dvs.... adresata colegilor dvs. CNO, federatiilor internationale, membrilor CIO si viitoarelor gazde olimpice, prin care faceti presiuni asupra lor in incercarea de a le influenta in mod public procesul de luare a deciziilor, a fost perceputa de marea majoritate a acestora ca fiind, cel putin, extrem de regretabila.

"Este responsabilitatea fiecarui CNO... sa sustina principiile fundamentale ale Cartei Olimpice".

CIO a anuntat luna trecuta ca atletilor din cele doua tari li s-ar putea permite sa castige locuri pentru Jocurile Olimpice prin calificari asiatice si sa concureze ca neutrali, fara steaguri sau imnuri.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat ca este de neconceput ca sportivii rusi sa marsaluiasca in delegatie in timp ce "bombele continua sa ploua in Ucraina".

"Nu exista niciun plan pentru o delegatie rusa sau belarusa sau pentru steagurile acestor tari la Jocurile Olimpice de la Paris 2024", a precizat joi CIO intr-o declaratie separata.

"Singura optiune care ar putea fi luata in considerare sunt sportivii individuali, neutri".

Organizatorii Paris 2024 au declarat ca vor respecta decizia CIO in aceasta privinta.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare