×

Cultura si divertisment

Albinele ar putea ajuta la urmarirea microorganismelor din orase

Albinele ar putea ajuta la urmarirea microorganismelor din orase

30.03.2023, 13:33 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Elizabeth Henaff, profesor asistent la NYU Tandon School of Engineering, din SUA, a declarat: "Pentru cei care traiesc in orase, mai mult de jumatate din populatia globala in acest moment, este important sa putem caracteriza microbiomul oraselor in care traim, lucram si dormim".
Orasele sunt ecosisteme dinamice, cu oameni, mediul urban si o diversitate de locuitori de plante si animale.
Exista, de asemenea, locuitori urbani nevazuti, microorganismele, care joaca un rol-cheie in mentinerea acestui ecosistem.
In timp ce cercetarile anterioare s-au concentrat asupra microbiomului din mediile interioare, nu se cunosc prea multe despre serviciile ecosistemice furnizate de microbiomul din exterior, in special in habitatele urbane, potrivit Independent .
Prelevarea de probe dintr-un intreg oras pentru a obtine o imagine a microbilor sai poate necesita multa munca.
Prin urmare, Henaff si colegii sai au investigat daca albinele care produs miere (Apis Mellifera) ar putea ajuta la colectarea de mostre de microorganisme in orase, deoarece aceste insecte calatoresc un kilometru si jumatate de la stupii lor pentru a se hrani zilnic.
Desfasurarea cercetarii
Pentru studiul pilot din New York, cercetatorii au prelevat probe din trei stupi, care includeau resturi pe fundul lor.
Ulterior, au fost colectate probe din resturile stupilor din Sydney si Melbourne din Australia, Venetia din Italia si Tokyo din Japonia.
Constatarile sugereaza ca fiecare locatie are o semnatura genetica unica, au declarat cercetatorii.
De exemplu, echipa a precizat ca datele genetice din Venetia au fost dominate de ciuperci legate de putregaiul lemnului si de ADN-ul de palmier dentar, in timp ce in Tokyo probele au inclus ADN vegetal din lotus si soia salbatica, precum si drojdia Zygosaccharomyces rouxii, care fermenteaza sosul de soia.
Materialul genetic pentru Rickettsia felis, o bacterie care se transmite la om prin zgarieturi de pisica, a fost gasit in resturile unora dintre stupi.
Cercetatorii au declarat ca munca lor arata ca exista potential pentru utilizarea albinelor ca metoda de supraveghere pentru a urmari microbii din orase.
Cu toate acestea, ei au adaugat ca este prea devreme pentru a sugera ca aceasta metoda ar putea fi folosita pentru a monitoriza agentii patogeni, microbi care sunt daunatori si pot provoca boli umane.
Henaff a declarat: "As dori sa subliniez faptul ca scopul acestui studiu nu este neaparat unul de supraveghere a agentilor patogeni, ci mai degraba unul de intelegere a intregii diversitati de microbiomi cu care interactionam in mediile urbane, recunoscand ca majoritatea microbilor care se afla acolo nu sunt patogeni. Multi dintre ei sunt benefici pentru sanatatea umana, iar apoi si mai multi dintre ei sunt pur si simplu neutri din perspectiva noastra, dar poate foarte importanti pentru alte specii care locuiesc in mediile noastre urbane".
Cercetarea este publicata in revista Environmental Microbiome.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare