Banci si asigurari

thumbs

Romanii au prins din nou gustul economiilor in euro. Depozitele noi in euro ale populatiei la banci cresc cu peste 14%, viteza dubla comparativ cu cea a depozitelor noi in lei

19.03.2019, 00:08 Sursa: zf.ro

¬ Depozitele noi in lei si in euro ale populatiei au revenit anul trecut pe crestere dupa mai multi ani de scaderi ¬ Ritmul anual de crestere al depozitelor noi in valuta a fost anul trecut aproape dublu fata de viteza depozitelor noi in lei, insa volumul cel mai mare ramane in continuare pe palierul economiilor populatiei in lei ¬ Depozitele noi in lei constituite de populatie in 2018 au totalizat 73,7 mld. lei, in timp ce depozitele in euro au insumat echivalentul a circa 53 mld. lei.

Ritmul anual de crestere al depozitelor noi ale populatiei in euro a ajuns in 2018 la 14,2%, depasind avansul anual al sumelor economisite in lei, de 7,6%, insa volumul cel mai mare se mentine pe componenta depozitelor in moneda nationala, dupa cum reiese din datele BNR.

Populatia isi lasa economiile in grija bancilor, desi acestea platesc dobanzi modeste.

Dobanda medie platita in cazul economiilor in euro este redusa, de 0,3% in 2018, nivel comparabil cu cel din 2017. Pe de alta parte, bonificatiile platite la depozitele noi in lei au ajuns anul trecut la o medie de 1,3%, in crestere fata de 0,8% in 2017. Rata medie anuala a dobanzii pentru depozitele noi in lei ale populatiei a oscilat pe parcursul anului trecut intre 0,9% si 1,76%. Comparativ, in urma cu zece ani, in 2009, dobanda medie la depozitele in lei era de 12,95%.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare