Analiza

thumbs

Unde ajung banii de la Casa de Asigurari de Sanatate? Spitalele din Bucuresti au primit 642 mil. lei din decontari in T1/2019, plus 30%. Cei mai multi bani au mers la spitale publice, unde ajung cazuri complexe

01.04.2019, 16:25 Sursa: zf.ro

Aproape 600 de milioane de lei au fost decontarile catre spitale de stat din Bucuresti in primele trei luni din 2019, iar restul de circa 45 mil. lei au mers la unitatile private din capitala, arata un calcul pe baza datelor publice de pe site-ul Casei de Sanatate Bucuresti. In total, in 2018, peste 1,7 miliarde de lei de la Casa de Asigurari au mers catre unitatile spitalicesti din Bucuresti, un nivel similar cu cel din 2017. Cei mai multi bani din decontari ajung in spitale de stat, la Institutul Fundeni mergand 53 de milioane de lei in T1/2019, Spitalul Universitar de Urgenta avand decontari de 41 de milioane de lei, urmat de Institutul de Boli Infectioase Matei Bals, cu 34 mil. lei in perioada mentionata. In cazul spitalelor private, decontarile au mers catre Sanador, spitalul privat detinut de familia Andronescu din Capitala, unde s-au decontat 9,8 mil. lei in primele trei luni din 2019, urmat de MedLife si Centrul Medical Unirea (Regina Maria), care apar insa cu mai multe companii in tabelul Casei. "Sumele nu sunt aceleasi pentru ca se tine cont de complexitatea cazurilor, un spital care rezolva cazuri mai complexe primeste mai multi bani pe cazul rezolvat. Este un indice care se revizuieste anual si aici intervine Scoala Nationala de Management Sanitar", a spus pentru ZF Augustus Costache, purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Sumele care apar in tabelul Casei de Asigurari Bucuresti se refera doar la serviciile spitalicesti din unitatile cu paturi din Bucuresti. Acestea pot primi insa si alte decontari pe servicii de ambulatoriu, acolo unde exista, pentru programele nationale de sanatate. Astfel, decontarile totale pentru fiecare spital pot fi substantial mai mari. Nu exista insa date publice cumulate la nivel national privind decontarile totale pentru fiecare unitate spitaliceasca. In total, la inceputul anului 2019, in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti s-au aflat 87 de unitati sanitare cu paturi, spitale si clinici, dintre care 43 erau private.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare