Analiza

thumbs

Cine controleaza spatiile logistice din Romania: olandezii, belgienii, singaporezii, chinezii si grecii si sud-africanii. Cei mai mari cinci proprietari de spatii logistice detin doua treimi din stocul industrial al Romaniei

05.04.2019, 00:08 Sursa: zf.ro

CTP, WDP, P3, Logicor si Globalworth detin in total peste 2,5 milioane de metri patrati de spatii industriale dintr-un total de 3,8 mil. mp, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara CBRE. "Bucurestiul ramane piata cea mai activa pentru majoritatea dezvoltatorilor importanti si are, in prezent, doua poluri - cel logistic din zona de Vest, care urmeaza tendinta de dezvoltare cu care ne-a obisnuit, si polul situat in nordul Capitalei, care este relativ nou creat si care a avut un trend ascendent in ultimii ani. Dam ca exemplu WDP, in Stefanesti, unde dezvoltatorul pune pe harta aproximativ 200.000 mp de spatii logistice si care a contribuit si el la transformarea in ultimii 2 ani a zonei intr-un al doilea pol de logistica al Bucurestiului. O combinatie de factori decisivi pentru viitorul acestui pol o reprezinta atat infrastructura zonala, cat si bazinul de forta de munca care poate fi accesat", a spus Andrei Jerca, Account Director, Industrial Services al CBRE Romania. Stocul modern a atins 3,8 milioane metri patrati la nivel national, dintre care 81% se afla in cladiri de clasa A, iar 70% se gasesc in proprietati din apropierea oraselor regionale. Potrivit datelor CBRE, rata de neocupare a atins 3,7%, pe fondul cererii mari, a suprafetei mici disponibile in proiectele finalizate si al numarului mare de contracte de preinchiriere semnate pentru spatii aflate inca in constructie. In 2018, activitatea totala de inchiriere, excluzand reinnoirile si renegocierile, a atins 270.000 mp, cu 11% mai putin decat in 2017. In 2019 se va construi intr-un ritm si mai rapid decat in 2018, fiind asteptate livrarile a 607.000 mp, dintre care 27% sunt localizati in orase regionale, iar 55% sunt pre-inchiriati. Pentru 2019 a fost anuntata livrarea a 607.000 mp la nivel national, dintre care 47% reprezinta dezvoltarile CTP, liderul de piata, iar restul de 53% sunt constructii ale Helios, Element Development, Transilvania Constructii si Zacaria.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare