Zf 24

thumbs

Comisia Europeana nu vede cu ochi buni viitorul: Inflatia in Romania continua sa creasca. Risca sa depaseasca limita stabilita de BNR

14.06.2019, 12:37 Sursa: zf.ro

Romania nu a mai respectat inca din anul 2016 prevederile Legii responsabilitatii fiscale, iar inflatia continua sa creasca, urmand sa depaseasca limita impusa de BNR, a declarat, vineri, Isabel Grilo, sef de unitate la Directia Generala pentru Afaceri Economice si Financiare din Comisia Europeana.

De asemenea, reprezentanta Comisiei Europene este ingrijorata de necolectarea impozitelor si conformarea fiscala din Romania.

" Un element care este o sursa de procupare, de ingrijorare, este presiunea inflationista care se acumuleaza si poate ati si simtit-o direct. Inflatia a crescut si urmeaza sa creasca in continuare, probabil va depasi limita superioara stabilita de BNR ca tinta fixata. (...) Regulile fiscale in cazul Romaniei apar in Legea responsabilitatii fiscale si stabileste o serie de reguli care din pacate nu s-au aplicat inca din 2016. In Romania exista o serie de reguli care au fost ignorate sau pur si simplu ocolite. Este o preocupare, ele exista cu un motiv", a declarat Isabel Grilo, sef de unitate la Directia Generala pentru Afaceri Economice si Financiare, Comisia Europeana.

Oficialul european a adaugat ca a fost constatata si o crestere a deficitului contului curent.

"Si inflatia de baza a crescut, ceea ce inseamna ca exista motive de ingrijorare si trebuie sa ne gandim la masuri pentru a limita aceasta evolutie a inflatiei. Acestea sunt motivele pentru care suntem ingrijorati de optiunile fiscale ale Romaniei, vedem cresteri ale deficitului fiscal, observam o crestere a deficitului contului curent", a precizat Isabel Grilo.

Reprezentanta Comisiei Europene si-a exprimat ingrijorarea si in privinta colectarii impozitelor din Romania.

"Este nevoie de a imbunatati colectarea impozitelor si conformarea fiscala. Impozitele in diverse domenii. Un aspect foarte vizibil al acestei colectari insuficiente, anume TVA. Care ar trebui sa fie veniturile din TVA. Nu se colecteaza o parte importanta. Vedem o mare diferenta intre situatia din Romania si media UE. Este peste 36% in Romania si media de 12% in UE. Asta duce la cresterea deficitului", a mai spus Isabel Grilo.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare