Business international

thumbs

China avertizeaza gigantii din tehnologie despre consecintele cooperari cu administratia Trump

15.06.2019, 09:00 Sursa: zf.ro

Guvernul chinez a convocat saptamana trecuta marile companii tehnologice, printre care Microsoft, Dell si Samsung, pentru a le avertiza despre consecintele cooperari cu administratia Trump in privinta vanzarii de tehnologie catre companiile chineze, scrie New York Times.

Avertismentul a aparut la scurt timp dupa ce natiunea asiatica a anuntat ca va realiza o lista neagra a companiilor straine a caror operatiuni vor fi interzise pe teritoriul Chinei. Aceasta lista este perceputa ca o modalitatea a Chinei de raspunde lui Trump pentru decizia luata in legatura cu Huawei. SUA acuza Huawei de furt tehnologic si informational, precum si de spionaj, realizat la cererea guvernului de la Beijing.

Dominic Carr, purtatorul de cuvant al Microsoft din Seattle, a refuzat sa comenteze sedinta, asa cum a facut Phil Hughes, reprezentant pentru Arm in Austin, Texas, si Dave Farmer, purtator de cuvant al Dell in Hopkinton, Mass. De-asemenea, reprezentantii Samsung si SK Hynix au refuzat sa comenteze aspectele asociate intalnirilor.

Dezlantuirea conflictului dintre SUA si China a lovit direct in companiile si guvernele din intreaga lume care sunt fortate acum sa se confrunte cu incertitudinea si panica. Interzicerea Huawei in SUA a luat prin surprindere marii jucatori, ridicand mizele si totodata afectand ambitiile si obiectivele tehnologice ale Chinei pe termen lung.

La momentul actual ambele superputeri proiecteaza noi alternative economice pentru a se putea duela in continuare. Ceea ce a fost in trecut o relatie comerciala fructuoasa, pare ca este pe cale sa se destrame definitiv, indicand o noua realitate geopolitica in care SUA si China cauta dominatia economica si eliminarea reciproca.

"Situatia este acum extrem de delicata, pentru ca administratia Trump, prin tacticile sale a destabilizat nu doar relatia economica, ci si celelalte relatii dintre cele doua state", a declarat Scott Kennedy, consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale din Washington.

Intalnirile din aceasta saptamana au fost conduse de Agentia Centrala de Planificare Economica a Chinei, Comisia Nationala pentru Dezvoltare si Reforma. In cadrul acestor intalniri au participat totodata si reprezentanti ai Ministerului Comertului si ai Ministerului Industriei si Tehnologiei Informatiei.

Implicarea celor trei organisme guvernamentale a sugerat un nivel ridicat de coordonare si aprobare venita din partea guvernului de la Beijing. Interventia a fost conceputa pentru a sustine Huawei, desi compania nu a fost mentionata pe parcursul discutiilor in mod expres.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare