Eveniment

thumbs

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, o noua condamnare definitiva: 10 ani de inchisoare cu executare

11.07.2019, 22:01 Sursa: zf.ro

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, in prezent incarcerat, a fost condamnat, joi, de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la 10 ani de inchisoare cu executare. Decizia este definitiva.

Nicusor Constantinescu este acuzat ca in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta a autorizat plati nelegale si a prejudiciat institutia cu peste 30 milioane de lei si statul cu peste un milion de lei.

Alaturi de Constantinescu au fost trimise in judecata alte 15 persoane, Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta si doua firme.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti l-au condamnat pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta, in prima instanta, in iulie 2016, la 15 ani de inchisoare, decizia fiind ulterior contestata.

In acest dosar, Instanta Suprema a condamnat-o pe Felicia Taicutu, fost director general al Directiei Generale Economico - Financiare din cadrul Consiliului Judetean Constanta, la 3 ani inchisoare cu suspendare.

Titi Cenusa, fost arhitect sef in cadrul Directiei Generale de Urbanism si Lucrari Publice a Consiliului Judetean Constanta si Simion Lucian, fost sef al Serviciului Utilitati Publice din cadrul Consiliului Judetean Constanta, au fost achitati de catre magistrati in timp ce Constantin Vladuca, inginer in cadrul Serviciului Utilitati Publice din cadrul Consiliului Judetean Constanta, a primit doi ani de inchisoare cu suspendare.

George Adrian Gambuteanu, fost director general al Regiei Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, a fost condamnat la o pedeapsa de 3 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, iar Gica Ene, fost inginer silvic in cadrul Regiei Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare.

Procurorii DNA il acuza pe Nicusor Constantinescu ca, in perioada 2010 - 24.03.2014, alaturi de R.A.J.D.P. Constanta si Gambuteanu Adrian George au constituit un grup infractional organizat, la care ulterior au aderat si o parte din restul inculpatilor, avand ca scop savarsirea unor infractiuni indreptate impotriva intereselor economice ale Consiliului Judetean Constanta.

Nicusor Constantinescu si-a indeplinit, spun procurorii, in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, determinand un prejudiciu in dauna Consiliului judetean Constanta in valoare de 30.782.039 lei.

"La comiterea infractiunilor de abuz in serviciu, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel a fost ajutat de ceilalti inculpati, cu functii de conducere in cadrul U.A.T.J. Constanta, care si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, dupa cum urmeaza: - Taicutu Felicia, nu a urmarit legalitatea cheltuielilor angajate de la bugetul U.A.T.J., in cadrul programelor aratate, imprejurari care au dus la plata nelegala a sumelor de bani amintite, catre R.A.J.D.P. Constanta. - Cenusa Titi, Simion Lucian si Vladuca Constantin nu au verificat respectarea si aplicarea corecta a tehnologiilor de executie, a contractelor si normelor tehnice in vigoare si au admis la plata lucrari corespunzatoare din punct de vedere calitativ si cantitativ. - Gambuteanu Adrian George a emis facturile care au condus la plata nelegala a sumelor de bani de catre U.A.T.J. Constanta catre R.A.J.D.P. Constanta. - Titimeaua Ionut a incalcat dispozitiile legale care interzic plata in avans din fonduri publice pentru achizitia de imobile, prevederile procesului verbal de negociere si a modificat natura actului juridic incheiat cu SC Stop SRL, contribuind astfel la efectuarea de plati nelegale catre societatea comerciala amintita. - Parvu Tudorel si Gavrila Dima Bogdan Teoniu i-au ajutat pe inculpatii Constantinescu Nicusor Daniel si Taicutu Felicia sa comita infractiunea de abuz in serviciu retinuta in sarcina lor, prin semnarea unor acte aditionale, in legatura cu contractul de inchiriere al celor 11 autoturisme", arata procurorii, in rechizitoriu.

In prezent, fostul presedinte de consiliu judetean executa, al Penitenciarul Poarta Alba, o pedeapsa de cinci ani de detentie, dispusa de Curtea de Apel Constanta, fiind condamnat pentru ca, in perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare