Banci si asigurari

thumbs

Deficitul de cont curent a crescut cu o treime in primele cinci luni din 2019, pana la 3,4 mld. euro

16.07.2019, 00:05 Sursa: zf.ro

Cresterea consumului, reflectata in avansul importurilor de bunuri, a fost principalul factor care a adancit deficitul de cont curent al Romaniei cu peste 800 mil. euro in primele cinci luni din an.

Deficitul de cont curent s-a adancit cu 33% in primele cinci luni din 2019, dupa ce deficitul de la comertul exterior cu bunuri a crescut cu un procent similar, iar surplusul de la comertul cu servicii a ramas la acelasi nivel ca in 2018.

"In perioada ianuarie - mai 2019, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 3.401 mil. euro, comparativ cu 2.564 mil. euro in perioada ianuarie - mai 2018; in structura, balanta bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1.476 mil. euro, balanta serviciilor a inregistrat un excedent mai mare cu 116 mil. euro, balanta veniturilor primare a inregistrat un deficit mai mic cu 778 mil. euro, iar balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mic cu 255 milioane euro", arata datele publicate ieri de Banca Nationala a Romaniei.

Astfel, in primele cinci luni din an deficitul comertului exterior cu bunuri a ajuns la 6,5 mld. euro, in crestere cu 30% fata de perioada similara din 2019, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica. Deficitul la comertul extern cu bunuri a crescut pentru ca nivelul importurilor s-a majorat foarte mult, pe baza cresterii consumului. Pana in prezent insa, o mare parte din acest deficit a fost acoperita de excedentul din fiecare an la comertul exterior cu servicii. Potrivit datelor Bancii Nationale, excedentul comertului exterior cu servicii a ramas relativ constant in primele cinci luni din 2019 si a ajuns la 3,3 mld. euro (A4% fata de perioada similara din 2018), astfel ca aceasta crestere nu a putut sa acopere majorarea semnificativa a deficitului de la comertul cu bunuri.

Potrivit analistului economic Aurelian Dochia, cresterea deficitului comercial constituie o vulnerabilitate pentru Romania, asa cum s-a intamplat in criza din 2008 - 2009, cand acel deficit extern ajunsese la 12% din PIB si a constituit una dintre marile probleme si vulnerabilitati ale economiei. Totusi, el crede ca situatia actuala nu poate fi comparata cu cea de atunci si nici gradul de pericol pentru economie nu este foarte mare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare