Banci si asigurari

thumbs

Avertismentele se inmultesc: lumea se indreapta in mod inevitabil catre un razboi valutar

16.07.2019, 00:05 Sursa: zf.ro

Fata de ceea ce s-a intamplat cu un deceniu in urma, acum situatia deriva din faptul ca SUA se autoinfatiseaza drept victima a pietelor.

Un razboi valutar in adevaratul sens al cuvantului in care cele mai mari banci centrale si guverne ale lumii isi vor deprecia in mod deliberat monedele nu mai poate exclus, avertizeaza intr-un raport recent Joachim Fels, consilier economic in cadrul Pacific Investment Management Co., noteaza Bloomberg.

Acesta se alatura unui numar in crestere de analisti de pe Wall Street care avertizeaza ca plangerile repetate ale presedintelui Donald Trump privitoare la practicile valutare ale partenerilor comerciali de top sporeste riscul unor interventii ale americanilor in sensul deprecierii dolarului.

Fels descrie conditiile actuale ca reprezentand "runda a treia a unui razboi rece valutar", cu riscul de a se intensifica.

"Dupa o pauza de la inceputul anului 2018, razboiul valutar rece dus intre cele mai mari blocuri comerciale ale lumii timp de peste cinci ani a reizbucnit", scrie Fels. "O escaladare catre un adevarat razboi valutar cu interventie directa din partea SUA si a altor mari guverne/banci centrale in sensul deprecierii monedelor, desi nu reprezinta o probabilitate pe termen scurt, nu mai poate fi exclusa."

Apelurile lui Trump pentru reducerea dobanzilor si semnalele venite din partea BCE, bancii centrale chineze si a celei japoneze privind noi masuri de relaxare au sporit tensiunile la nivel mondial.

Desi o interventie pe termen scurt din partea guvernului american ramane putin probabila, dolarul poate fi slabit prin semnale de politica.

In ultimele saptamani, presedintele american a catalogat mai multe tari drept manipulatori monetari, amenintandu-le cu sanctiuni, invocand de asemenea in mod repetat valoarea ridicata a dolarului in incercarea de a pune presiune pe presedintele Fed Jay Powell in sensul reducerii dobanzilor, scrie Financial Times.

Pentru prima data intr-un deceniu, tactica devaluearii valutare competitive revine. "Se pare ca asistam la un razboi al politicilor monetare, iar problema valutara este un simptom al acestuia", arata Geoff Yu, de la UBS Wealth Management.

Dar totul deriva dintr-o neintelegere fundamentala a ce misca pietele monetare, spun analistii. Dolarul puternic este rezultatul soliditatii economiei americane in raport cu alte economii si al faptului ca dobanda americana este mai ridicata decat in majoritatea celorlalte tari dezvoltate.

Fata de ceea ce s-a intamplat cu un deceniu in urma, acum situatia deriva din faptul ca SUA se autoinfatiseaza drept victima a pietelor. "Este un tip diferit de razboi valutar cand America crede ca pierde", arata Kit Juckles, strateg SocGen.

Pe langa reduceri de dobanzi si sanctiuni, Trump poate apela si la alte tactici. Joseph Gagnon si Gred Bergsten de la Peterson Institute for International Economics sugereaza ca Casa Alba ar putea retalia chiar prin intermediul pietelor valutare.

Este posibil ca nu numai marile banci centrale sa se implice in razboiul valutar rece, potrivit economistului Pimco, care remarca asteptarile privind reduceri de dobanzi in Coreea de Sud, Indonezia, Chile si Africa de Sud.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare