Burse

thumbs

Polonezii tranzactioneaza in doar o zi cat lichiditatea pe o luna de la Bucuresti: 184 milioane euro. "Pentru a schimba directia de dezvoltare a Bursei de la Bucuresti, trebuie sa se mearga si pe plasarea companiilor de stat pe bursa."

16.07.2019, 07:35 Sursa: zf.ro

Investitorii de la Bursa de la Varsovia tranzactioneaza in medie actiuni de 183,8 milioane de euro pe zi, adica de 20 de ori mai mult decat rulajul mediu zilnic pe actiuni tranzactionat la Bursa de la Bucuresti, arata un raport al BVB pentru investitori care aduna date din regiune oferite de Federatia Europeana a Burselor de Valori (FESE). Statisticile se refera la tranzactionarea pe piata principala pe actiuni si nu aduna rulajele de pe AeRO in cazul BVB si NewConnect in cazul Bursei de la Varsovia. Bursa de la Varsovia a fost relansata dupa comunism in 1991, cand a primit ajutor de la francezi pentru restabilirea operatorului bursier, iar Bursa de la Bucuresti in 1995. Companiile listate la Varsovia au o capitalizare de piata de 139,4 miliarde de dolari, de sapte ori mai mare fata de cele de la Bucuresti, care au 20,1 miliarde de dolari valoare de piata. "Diferentele de dezvoltare dintre burse pot fi fatale. Bursa care a ajuns mai mare va continua sa atraga mai multi investitori. Cei care vor sa se listeze vor alege astfel piata mai mare si mai profunda. Polonia incearca sa devina o piata importanta, cel putin pentru Rasaritul Europei si se lupta in acest sens cu Viena, cu Grecia", spune economistul Aurelian Dochia. Analistii considera ca motivul principal pentru care Bursa de la Varsovia a evoluat mult mai bine decat cea de la Bucuresti este faptul ca statul polonez a ales multe societati pe care le-a privatizat prin listare. La Bucuresti, cea mai recenta listare de stat a fost cea a Electrica, in 2014, care si pana astazi detine recordul de cea mai mare oferta publica initiala (IPO), de circa 1,95 mld. lei. De atunci, statul a fost prezent la bursa doar prin solicitari de dividende de la companiile din subordine. "Diferentele dintre Bursa de la Varsovia si cea de la Bucuresti reprezinta o durere si o discutie mare care exista de foarte multi ani. In timp ce Polonia a avut o politica prin care o mare parte din companiile de stat au ajuns la bursa, in Romania au fost listate doar cateva, destul de tarziu si cu limitari referitoare la numarul de actiuni care au fost puse la tranzactionare. Daca si in Romania ar fi fost un volum mai mare de actiuni, situatia ar fi fost mai buna", spune Aurelian Dochia.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare