Burse

thumbs

Surpriza: Bursa de la Bucuresti se contureaza ca un paradis de investitii pentru banii investitorilor internationali in vremuri tulburi cu volatilitate ridicata. "Piata romaneasca a oferit unele dintre cele mai mari randamente la nivel global anul acesta"

23.08.2019, 12:58 Sursa: zf.ro

Bursa de la Bucuresti se contureaza ca un paradis de investitii pentru banii investitorilor internationali in contextul in care performanta pietei locale de capital surclaseaza majoritatea pietelor din lume in ultimele sase luni, apreciaza Bloomberg.

Evaluarile ieftine, randamentele in crestere pe dividende, si cresterea economica accelerata au impulsionat indicele BET sa isi revina dupa ce a atins minimul ultimilor doi ani.

Statutul de piata de frontiera si investitiile in crestere din partea fondurilor de pensii Pilon II, ajuta piata de 22,4 miliarde de dolari a Romaniei sa fie relativ protejata in fata volatilitatii globale.

De la inceputul anului 2019 indicele principal BET are plus 23%.

Potrivit Bloomberg, a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana are cel mai scazut grad de rating investitional acordat de Moodys si S&P.

Cresterea economica a Romaniei in al doilea trimestru a ajuns la 4,4% de la an la an una dintre cele mai accelerate din Uniunea Europeana, alimentata de consumul gospodariilor.

Desi exporturile reprezinta o parte importanta din economia Romaniei, piata de capital este relativ protejata de incetinirea globala deoarece este dominata de banci si companii de energie are au clienti majoritar locali.

Banca Transilvania, cea mai mare banca de pe piata locala, si Fondul Proprietatea, au condus revenirea indicelui BET dupa ce guvernul a dat inapoi pe asa-numita "taxa pe lacomie", care a dat peste cap bursa romaneasca in decembrie si ianuarie.

Actiunile romanesti se tranzactioneaza la multipli de 7,8x, in comparatie cu 12x in Cehia si Polonia, 13x pentru indicele pietelor emergente MSCI, si 18x pentru Stoxx Europe 600.

"Actiunile de pe piata locala se tranzactioneaza la multipli redusi, ceea ce le face atractive pentru investitori locali si internationali. Piata romaneasca a oferit unele dintre cele mai mari randamente la nivel global anul acesta", spune Alexandru Ilisie, manager de portofoliu al OTP Asset Management la Bucuresti, citat de Bloomberg.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare