Analiza

thumbs

Romania nu mai are cu cine sa construiasca, chiar daca ar vrea. Peste 220.000 de angajati au abandonat santierele de constructii in ultimii 10 ani. Reducerea constanta a numarului de angajati din constructii s-a produs in conditiile in care investitiile statului in acest domeniu au inceput sa scada

23.09.2019, 00:08 Sursa: zf.ro

Peste 220.000 de oameni au "disparut" din sectorul constructiilor in ultimii zece ani, lasand santierele si fabricile de materiale de constructii cu numai 339.000 de angajati in 2018. Spre comparatie, in 2008, constructiile numarau 560.000 de salariati, cu peste 65% mai mult fata de anul trecut, potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului la solicitarea ZF. Cu numarul de anul trecut, forta de munca disponibila in domeniul constructiilor s-a apropiat de nivelul din anii 2002-2003, cand insa piata de real estate nu era atat de dezvoltata ca astazi. In analiza au fost incluse companiile inregistrate in Romania care au declarat ca obiect principal unul din codurile CAEN cuprinse in sectiunea F - Constructii. Reducerea constanta a numarului de angajati din constructii s-a produs in conditiile in care investitiile statului in acest domeniu au inceput sa scada. "Daca marim salariile, dar nu promitem si ca se vor face investitii, nu vom avea rezultate", spune Adriana Iftime, directorul general al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii. Pentru a face fata lipsei de personal, companiile din constructii apeleaza la salariati din strainatate. Zidarii, sudorii, dulgherii si fierari-betonistii sunt profesiile din domeniul constructiilor care au atras cei mai multi straini pe santierele din Romania anul trecut, dupa cum arata datele obtinute de ZF de la Inspectoratul General pentru Imigrari. Astfel, pe tot parcursul anului 2018 au ajuns in Romania aproape 2.000 de cetateni straini care si-au obtinut permisul necesar pentru a munci pe plan local in constructii. Tot pentru a stopa plecarile masive de angajati din constructii peste granite, guvernul a adoptat, la sfarsitul anului trecut, mai multe prevederi prin Ordonanta de Urgenta 114/2018. Printre altele, documentul prevede un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajatii din constructii, ceea ce inseamna un salariu minim net de circa 2.352 de lei (aproape 500 de euro).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare