Banci si asigurari

thumbs

BNR se tine de cuvant si ieftineste banii: rata de politica monetara scade la 1,75% pe an

01.06.2020, 00:07 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

BNR a decis in sedinta de politica monetara scaderea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale pana la 1,75% pe an, incepand cu data de 2 iunie, potrivit informatiilor transmise de reprezentantii bancii. "BNR a adoptat un pachet de masuri menit sa atenueze impactul economic al pandemiei, dar si sa consolideze lichiditatea din sistemul bancar, in vederea functionarii fluente a pietei monetare si a altor segmente ale pietei financiare, precum si a finantarii in bune conditii a economiei reale si a sectorului bugetar." Totodata, banca centrala a scazut rata dobanzii pentru facilitatea de depozit pana la 1,25% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) ajunge la 2,25% pe an de la 2,5% pe an. "De asemenea, consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit. In conditiile unui deficit de lichiditate pe piata monetara, consiliul de administratie al BNR a hotarat continuarea efectuarii de operatiuni repo si a cumpararii de titluri de stat in lei de pe piata secundara, cu pastrarea stabilitatii pe piata financiara. Concomitent, se va urmari mentinerea rezervelor internationale, inclusiv a celor valutare, la un nivel optim", au mai transmis reprezentantii bancii. Masurile luate in consiliul de administratie al BNR sunt o reactie prompta in contextul in care economia globala si perspectiva acesteia au fost puternic afectate de impactul advers major si de incertitudinile generate de pandemia de coronavirus, impreuna cu masurile restrictive aplicate de autoritati in scopul limitarii extinderii ei. In vederea amortizarii efectelor, bancile centrale din regiune si Banca Centrala Europeana (BCE), impreuna cu alte banci centrale din economiile avansate si emergente, au luat masuri de relaxare a conduitei politicii monetare si de ameliorare a conditiilor financiare, ce au inclus reduceri ale ratelor dobanzilor de politica monetara, cumparari de active financiare si furnizare de lichiditate prin operatiuni reversibile si pe termen lung.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare