Business international

thumbs

Cat de rapid isi poate reveni economia Germaniei?

01.07.2020, 00:05 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cea mai mare economie europeana are in fata cea mai severa recesiune postbelica, dar aceasta a avut mai putin de suferit de pe urma pandemiei decat alte mari economii europene, scrie Financial Times.

Numarul somerilor din Germania a crescut cu 238.000 in perioada aprilie-mai, impingand rata somajului de la 5,8% la 6,3%, cel mai ridicat nivel din 2016. Totusi, piata germana a muncii a intrat in criza cu o rata aproape completa a ocuparii fortei de munca, fiind protejata de impactul pandemiei prin schema de somaj partial introdusa de guvern, in care s-au inscris peste 10 milioane de persoane.

Unii dintre acestia incep sa revina la activitate full-time, releva un sondaj realizat de Institutul Ifo, potrivit Bloomberg.

Numarul persoanelor cu program redus de lucru a scazut la 6,7 milioane in iunie de la 7,2 milioane in luna anterioara. Ospitalitatea, transporturile si retailul s-au numarat printre sectoarele care au inregistrat cele mai mari scaderi in acest sens dupa ce redeschiderile si relaxarea regulilor de siguranta au permis companiilor sa consemneze o revenire a cererii.

In parti insemnate din puternicul sector manufacturier al tarii, insa, numarul persoanelor inscrise in programul de somaj tehnic a continuat sa creasca. "Declinul este destul de lent, iar in unele sectoare numarul persoanelor inscrise in programe de somaj partial chiar creste", arata Sebastian Link de la Ifo.

Programul de stat menit sa preintampine pierderi masive de locuri de munca a inregistrat initial cereri din partea a peste 10 milioane de muncitori in martie si aprilie. La apogeul crizei financiare din 2009, schema a fost utilizata doar pentru aproximativ 1,5 milioane de muncitori.

Economistii se tem ca schema a amanat, mai degraba decat evitat, un impact mult mai serios asupra locurilor de munca germane, scrie Financial Times.

"In perspectiva, somajul si insolventele in crestere, cererea externa slaba ar putea limita ritmul redresarii odata ce revenirea tehnica sub forma de V este lasata in urma", arata Carsten Brzeski, economist la ING.

Ce se va intampla depinde in mare masura de reluarea cheltuielilor de consum. Recent, au existat unele semne incurajatoare dupa ce indicatorul GfK privind increderea consumatorilor a urcat cu 9% de la estimarea pe iunie, desi acesta ramane adanc in teritoriu negativ, cu o proiectie de minus 9,6% pentru iulie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare