Business international

thumbs

Ce pensie castiga Donald Trump dupa functia de presedinte al SUA: Castiga mai putin decat cel mai bine platit pensionar din Romania

21.01.2021, 13:33 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Incepand de acum, fostul presedinte american Donald Trump are dreptul de a incasa asa-numita pensie pentru fostii presedinti, in valoare de 221.400 de dolari pe an, adica 18.450 de dolari pe luna, ceea ce il pozitioneaza mai jos decat cel mai bine platit pensionar din Romania.

Cea mai mare pensie din Romania este de 78.634 de lei pe luna, adica peste 19.600 de dolari, conform declaratiilor lansate la inceputul anului de Raluca Turcan, ministrul Muncii.

In ceea ce-l priveste pe fostul presedinte Donald Trump, acesta ar putea sa nu mai primeasca pensie prezidentiala deloc, in contextul in care punerea sub acuzarea continua in Senatul american, conform CNN.

Aici legea nu este clara, intrucat ea prevede ca un presedinte nu va primi pensie daca este demis din birou, insa Trump a parasit deja Casa Alba, desi procedura de demitere si punere sub acuzare continua.

Cu toate acestea, daca va beneficia de statutul de fost presedinte in continuare, pe langa pensie Trump va primi si beneficii care pot depasi chiar si 1 milion de dolari pe an, acestea vizand calatorii, spatii de birouri sau salarii pentru echipa sa (in original - staff).

Conform unei analize realizate de National Taxpayers Union Foundation, din 2000 pana astazi, fostii presedinti americani au cules beneficii in valoare totala de 56 de milioane de dolari.

Demian Brady, director de cercetare in cadrul National Taxpayers Union Foundation, a subliniat pentru televiziunea americana ca cel mai scump beneficiu pe care il plateste statul federal pentru fostii presedinti vine sub forma subventiei pentru plata chiriei unor spatii de birouri - intrucat nu exista limita impusa prin lege.

Fostii presedinti Bill Clinton, George W. Bush si Barack Obama au incasat cate 500.000 de dolari in 2020, sub forma de subventii pentru plata chiriilor unor spatii de birouri.

Legea pentru fostii presedinti a fost votata initial in 1958, cand Harry Truman se confrunta cu probleme financiare. Mai multi politicieni americani cer insa reducerea acestor beneficii pentru ca in ziua de astazi fostii presedinti au mai multe surse de venit, din activitati precum discursuri sau chiar carti.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare