Business international

thumbs

Cum a ajuns lumea sa duca lipsa de aproape orice. Toata criza asta putea fi evitata daca firmele nu faceau tot felul de artificii pentru a economisi bani si a face profituri tot mai mari

18.06.2021, 21:45 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Lumea radea de oamenii dezorientati, speriati, usor influentabili sau doar precauti care-si faceau provizii de orice cand a fost clar ca pandemia va deveni o criza globala. Daca si companiile ar fi fost la fel de prevazatoare, acum poate ca n-ar mai fi fost penurie de orice, iar lumea nu s-ar mai fi confruntat cu o pandemie de cresteri de preturi.

Penuria globala de multe produse si materii prime reprezinta perturbarile produse de pandemie in lanturile de aprovizionare combinate cu practica de decenii a companiilor de a-si limita stocurile pentru a face economie la bani, scrie The New York Times.

In istoria cladirii lumii moderne, Toyota iese in evidenta ca fiind creierul unui progres monumental in eficienta industriala. Producatorul auto japonez a fost pionierul asa-numitului proces de fabricatie "just in time", in care piesele sunt livrate fabricilor chiar atunci cand este nevoie de ele, minimizand necesitatea depozitarii acestora, fie la producator, fie la cumparator.

In ultima jumatate de secol, aceasta abordare a captivat companiile mari din industrii ce depasesc cu mult sectorul auto. De la moda si pana la prelucrarea alimentelor si la produse farmaceutice, companiile au imbratisat modelul de business just in time pentru a ramane agile si pentru a se putea astfel adapta rapid la cerintele pietei in continua schimbare, reducand in acelasi timp costurile.

Insa criza multipla din ultimul an a contestat meritele reducerii stocurilor pana la minimul necesar, retrezind in acelasi timp ingrijorarile ca unele industrii au mers prea departe si au devenit vulnerabile la perturbari. Deoarece pandemia a blocat activitatile din fabrici si a adus haos in transportul maritim global, multe economii din intreaga lume au fost afectate de lipsa unei game largi de produse si materii prime, de la electronice la cherestea si textile.

Intr-o perioada cu probleme extraordinare in economia globala, just in time nu face decat sa intarzie revenirea. "Este ca si cum lantul de aprovizionare a innebunit", spune Willy C. Shih, expert in comert international la Harvard Business School. "In cursa de a ajunge la cel mai mic cost, mi-am concentrat riscurile. Am ajuns la deznodamantul logic al tuturor acestor lucruri."

Cititi continuarea pe www.businessmagazin.ro

a."

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare