Business international

thumbs

Cum sa nu plece romanii din tara? Salariul minim din Marea Britanie va creste la 9,5 lire sterline pe ora din aprilie 2022, de 3,8x mai mult decat va fi salariul minim brut pe ora din Romania anul viitor

27.10.2021, 13:21 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Salariul minim din Marea Britanie va creste la 9,5 lire sterline pe ora incepand din aprilie 2022, intr-o mutare care va aduce cresteri salariale pentru milioane de oameni care incaseaza venituri la acest nivel, potrivit The Guardian.

Ministrii britanici au aprobat o crestere de 6,6% de la nivelul actual de 8,91 lire sterline pe ora, care se aplica salariatilor cu varste de peste 23 de ani. Pentru salariatii de 21 si 22 de ani cresterea va fi de la 8,36 de lire pe ora la 9,18 lire pe ora.

Guvernul a anuntat ca aceasta crestere va aduce circa 1.000 de lire sterline pe an in plus pentru un angajat cu norma intreaga. Politicienii sustin ca aceasta mutare va ajuta populatia sa reziste in fata inflatiei si in fata reducerii asa-numitului credit universal - reprezentand bani virati cetatenilor pentru a-i ajuta sa faca fata costurilor de trai.

Partidul Laburist sustine ca acasta crestere nu este suficienta, intrucat tinta pe termen scurt ar trebui sa fie aceea a unui salariu minim de 10 lire pe ora. Ei sustin ca mare parte din aceasta crestere va fi anulata de cresterile de taxe programate de guvern, de reducerea creditului universal si de esecul politicienilor de a tine sub control facturile la energie.

Pentru comparatie, salariul minim brut din Romania este 2.300 de lei pe luna. Cu 22 de zile lucrate pe luna, reprezentand 176 de ore, salariul minim brut pe ora in Romania se situeaza la 13,06 lei pe luna.

La acest nivel, un roman angajat pe salariul minim castiga echivalentul a 2,23 lire sterline pe ora, la un curs BNR de 5,8647 lei pentru o lira. Asta inseamna de circa 4 ori mai putin decat salariul minim pe ora din Marea Britanie.

Salariul minim brut va creste in Romania de la 1 ianuarie cu circa 10,9%, ajungand la un nivel de 2.550 lei, ceea ce inseamna un salariu minim brut pe ora de 14,49 lei, echivalentul a 2,47 de lire sterline.

Concret, dupa cresterile salarile din Romania si din Marea Britanie, un salariat angajat pe salariul minim in Marea Britanie va castiga de circa 3,8 ori mai mult decat unul din Romania.

Problematica este una complexa in contextul in care criza de forta de munca din tari precum Marea Britanie ar putea declansa o criza de forta de munca mai puternica in Romania. Criza politica si haosul declansat prin proasta gestionare a crizei sanitare ridica temeri cu privire la un nou exod al romanilor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare